BLAGDANSKA PEČENJA: Sočna, a ne suha purica i odojak savršeno hrksave kožice i mesa koje se topi u ustima!

foto:pixabay

Kad je riječ o blagdanskoj i novogodišnjoj trpezi većina će se ipak odlučiti za sočno pečenje, bez obzira na vrstu mesa.

Osim činjenice da je pečenje najpraktičnije kad treba nahraniti veći broj ljudi, postoje i narodna vjerovanja koja opravdavaju upravo određene vrste pečenja za prigode kojima su namijenjene.

Tako ćemo za Božić na stolu imati perad jer ona dok čeprka, nogama baca zemlju iza sebe i tako sve loše ostavlja u godini koja je za nama. Za tu priliku isprobajte pečeno pile punjeno vrganjima.

Prase naprotiv, ruje svojom njuškom naprijed i vjeruje se da će njegova konzumacija na Novu godinu donijeti napredak i u godini u koju kročimo.

Purica: Na ovaj način puretina će biti sočna, a ne suha kao što je to često slučaj

Sastojci:

1 purica, oko 3 do 4 kg
sol
papar
maslac
ulje
limun
2-3 grančice ružmarina
2-3 listića lovora
2 češnja češnjaka

Priprema:

Puricu dobro očistite, operite i osušite. Natrljajte je dobro izvana i iznutra solju i premažite maslacem. Grančicu ružmarina sitno nasjeckajte i natrljajte po purici.
U unutrašnjost purice stavite prerezani limun, grančicu ružmarina, listove lovora i češnjak. Prelijte uljem.
Pecite u pećnici, često podlijevajući uljem i maslacem koji se rastopio. Po potrebi podlijevajte vodom i pilećom juhom.
Purica se mora peći na umjerenoj temperaturi. Gotova je kad je lijepo rumena, a meso mekano (vilicom ubodite meso… ako vilica lagano izlazi, meso je pečeno).

Narežite je na lijepe komade i prelijte s malo masnoće od pečenja.

Savršeni odojak za ulazak u novu godinu

Sastojci:

odojak 15-20 kg
sol 2% težine odojka

Priprema:

Dobro očistite odojak i nataknite ga na ražanj te ga pravilno povežite. Nakon toga odojak dobro posolite. Zarežite sa svih strana i rupice punite solju. Ražanj postavite  na 30-50 cm visine od poda, a vatru ložite 50-ak centimetara od odojka cijelom dužinom. Kada se odojak zagrije (nakon 30-60 min), lopatom podbacujte žeravicu ispod odojka te ga nastavite peći još 3-4 sata, ovisno o veličini odojka i temperaturi.


Komentari