ZAGREB NEKADA i SAD: U čijem su interesu bile ove promjene? (FOTO)

Oko velikog broja projekata lomila su se koplja, a Zagrepčani su nastojali zadržati svoj grad. Onakvim kakav je bio.

Nadstrešnica s Cvjetnog se miče, a gradonačelnik je obećao najbolje riješenje.  U suradnji sa strukom. Nebrojeno puta smo imali prilike svjedočiti suradnji sa strukom i finalnom izgledu projekata koje je predložila struka. Nažalost, većinu puta su se upravo ta riješenja pokazala najgorima, a naš grad poprimio je neki čudan izgled. Oskvrnjen.

Europski trg poput modrice na licu grada

Ovaj trg slobodno možemo nazvati “kvazitrgom”. Spomenik pristupanju Hrvatske Europskoj uniji svakako je najgora stvar na ovoj sivoj plohi. Ban centar ga prati u stopu. Predimonzionirani stakleni objekt ne uklapa u sam centar i njegovu arhitekturu, a postavljena rasvjeta s ciljem da izgleda povijesno, djeluje smiješno s obzirom na moderno uređenje cijelog trga.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sjećate se kako je ova lokacija izgledala prije uređenja?

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Mogli bismo reći- zapušteni blok, prekrcan automobilima. Iako nesretno rješenje i arhitektonski promašaj u samom centru grada, Europski trg ima svoju pozitivnu stranu- polupješačka zona.

Kvaternikov trg- bolna točka Zagrepčana

Nažalost, na Kvatriću ne možemo istaknuti pozitivnu točku. Uređenje ove lokacije potpuno je ubilo namjenu jednog trga. Futuristički izgled nekada šarmantnog trga pokazao se kao potpuni promašaj struke.Ulazne rampe za podzemnu garažu dale su Kvatriću karakter prolaznosti, a pješački podhodnici potpuno su suvišni te su njihovom izgradnjom građani doslovno potisnuti u drugi plan, dok se naglasak stavio na promet. Trg koji smo voljeli potpuno je otuđen, bespotrebna konstrukcija otežava kretanje, a sama lokacija poptuno je nefunkcionalna.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Prilikom otvorenja novouređenog trga, gradonačelnik se divio zelenilu te izjavio: ”Svaki trg koji nešto znači Zagrepčanima mora biti nov i lijep kao ovaj – Kvaternikov.”  Nismo sigurni gdje je točno gradonačelnik primjetio zelenilo, s obzirom da na samom trgu nema niti jedne jedine krošnje, no moramo priznati da marljivo radi na realizaciji ove izjave. A ljepota Kvatrića? Teško bi se građani složili s njim. Kvatrić je ugušen, a njegov poznati šarm potpuno mu je oduzet.

Facebook/Zagreb kakav je bio nekada/Goran Cera Cerovečki
Facebook/Zagreb kakav je bio nekada/Goran Cera Cerovečki

A ovako je to izgledalo nekada. Iako crno bijela fotografija, mirisi i žamor gotovo su živi.

Cvjetni trg još uvijek je “ratno područje”

Ovaj trg potpuno je prepušten profitu. Trgovački centar i brojni i kafići oduzeli su lokaciju za opušteno druženje. Prilikom najave uređenja Cvjetnog, gradonačelnik je izjavio: “”Svjestan sam toga da sam trenutačno na čelu grada koji treba povući jedan povijesni iskorak u uređenju grada i da to košta i živica i batina koje dobivam ili ću dobivati u budućnosti, ali od toga odustati nećemo”. Odustao definitivno nije, podsjetimo, zbog prosvjeda protiv radova na Cvjetnom, uhićeno je 150 Zagrepčana, a Bandić je i u ovom slučaju obistinio svoje riječi.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Da vas podsjetimo zbog čega Cvjetni trg nosi takav naziv.

Facebook/Osamdesete u Zagrebu/Vilim Petrić
Facebook/Osamdesete u Zagrebu/Vilim Petrić

Nekada je ovaj trg doista i bio “cvjetni”. Ne tako davno, Zagrepčani su, privučeni opojnim mirisima, imali priliku doista uživati na ovoj lokaciji.

Branimirova tržnica još uvijek čeka bolje sutra

Borba za ovu tržnicu vodila se tjednima. No, tržnica je srušena, ugostiteljski obrti su maknuti, a razrovana lokacija više od godinu dana čeka… Moramo priznati, njeno staro naličje nije bilo reprezentativno, no, kako se ispostavilo, zahvaljujući Gradu koji je probleme ondašnje tržnice sustavno ignorirao.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Danas imamo prilike vidjeti svega nekoliko otvorenih ugostiteljskih te lokaciju u derutnom stanju. Prilikom rušenja objekata, gradonačelnik je izjavio da je na toj tržnici sada ruglo te je najavio da će projekt koji tamo pokreće biti najljepši u Hrvatskoj. Nažalost, izgleda da popularni Branimirac čeka sudbina slavnog Maksimira, koji još uvijek čeka novo ruho. 

Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Punih 80 godina Branimirova tržnica čekala je da netko obrati pažnju na nju. Nažalost ovo “obraćanje pažnje” završilo je otužno. Dok čekamo da se projekt napokon pokrene, prisjetimo se raspoloženja koje je na njoj do nedavno vladalo.

Trenutno su u tijeku radovi na Britancu. Radovi će potrajati otprilike tjedan dana, a obuhvatit će izgradnju parkirališta i ugibališta za autobuse te izgradnju kružnog toka, a uredit će se i promet u mirovanju, objasnio je zagrebački gradonačelnik. Vrijednost ovih radova iznosi 600.000kn.  Ako uzmemo u obzir gradonačelnikovo obećanje da će svaki trg biti poput Kvatrića, Britanac čeka tužna sudbina. A sve je izgledniji scenarij da će se Zagreb pretvoriti u sivi grad, bez duha i šarma, no s brojnim fontanama.

Znamo li čuvati grad?

>>>POČINJU RADOVI NA BRITANCU: Zagreb će dobiti još jednu fontanu


Komentari