ISPOD UGLANCANE POVRŠINE ZAGREBA: Često naiđemo na prizore koji slamaju srce (FOTO)

Ivan Ramađa

Pod pritiskom užurbanosti života, često ne primjećujemo tužne sudbine svojih sugrađana.

Ako zagrebemo pod uglancanu površinu Zagreba, možemo vidjeti da nije sve tako lepršavo i šareno kako se na prvi pogled čini. Poneseni ljepotom grada i užurbanim ritmom svakodnevnice, ponekad prolazimo pokraj njih bez empatije i osvrtanja.

A njihova trpeza je obični zagrebački kontenjer ili tek zelena kanta za smeće.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Udubljeni u potragu za koricom kruha ili ponekom bocom koja njima predstavlja bogatstvo, ovi naši sugrađani rijetko kad podignu glavu. Nama dovoljan razlog da izbjegnemo pogled u njihove oči, u strahu da je u njima prevelika količina tuge, a njima vjerovatno obrambeni mehanizam kojim žele sačuvati tu mrvu dostojanstva koja im je ostala.

>>>TAMNA STRANA GRADA: Tužni prizori na ulicama Zagreba imaju i jednu pozitivnu točku (FOTO)

Nekima niti kontenjer nije od pomoći

No, neki nisu u mogućnosti niti poslužiti se s kontenjerima.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Već poznata baka Marija, osvojila je srca Zagrepčana. Oslabljenog sluha, uz pomoć štake koja joj je jedini suputnik, ovoj 86-godišnjoj starici dom je već dugo hladni zagrebački beton. Njezina ispucala koža i bore na licu pričaju tešku životnu priču drage nam bake. Na svaku udijeljenu kunu Zagrepčane blagoslivlja, a zahvalnost u njenim očima takne i najtvrđe srce.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Nažalost, u 21. stoljeću, u vremenu kada zadubljeni u svoje smartphone, žurimo na posao ili u toplinu obiteljskog doma, postoje sugrađani koji se bore za svoje osnovno ljudsko pravo– pravo na dostojan život. Jer život na rubu egzistencije nije život, nego očajnička borba.

Osvrnite se oko sebe, osjetite empatiju i otvorite srca. Ne možemo riješiti problem siromaštva, no ono malo što možemo, za njih je puno- izmamiti slabašan osmijeh na sumorna lica udjelivši im kunu ili vrećicu s osnovnim potrepštinama. Na njihovim licima osmijeh, a u našim srcima toplina jer životne ne piše samo lijepe romane. Često ispiše tragediju spletom teških okolnosti.

>>>DOGODILO SE PRAVO BOŽIĆNO ČUDO! Baka Marija nije ih čekala na dogovorenom mjestu, a onda je ON umiješao svoje prste (FOTO)

>>>NA PRIČU BAKE MARIJE NISMO MOGLI SAKRITI SUZE Evo zašto je baka osvojila srce Zagrepčana (FOTO)

>>>TUŽAN DIO NAŠE SVAKODNEVICE: Oni su na rubu egzistencije, pomozite im ovom gestom (FOTO)


Komentari