HRVATICA KOJU JE LJUBAV ODVELA U MEKSIKO: Troje djece i 8 godina kasnije ona i dalje sanja o svojoj domovini (FOTO)

Privatni album

Ona u svijet nije otišla trbuhom za kruhom, već srcem za ljubavi.

Mihaela Rusak zainteresirala nas je jednim komentarom ispod našeg članka. Mi smo, naime, pisali o Mex Cantini, a ona se javila i objasnila kako se radi o tex mex hrani, a ne onoj tradicionalnoj meksičkoj.

A kako jedna Hrvatica to zna, pitate se? Mihaela već 8 godina živi u Monterreyu, jednom od najvećih meksičkih gradova.

Privatni album
Privatni album/ Trg u Guadalajari

Internetska ljubav odvela ju u Meksiko

Njezina ljubavna priča zvuči nam kao filmska radnja. Ona je, naime, Hrvatsku napustila zbog ljubavi.

“Otišla sam 2008 g. jer sam upoznala ljubav svog života na tadašnjem Myspaceu. Nakon godinu dana veze (od 2007. god.) preko neta, Skypea, Facebooka, Myspacea i telefonskih razgovora konačno smo se oženili i sljedećeg dana smo otišli u Monterrey”, prisjeća se.

Nije njoj trebalo dugo da se navikne na život tamo, kroz nekoliko mjeseci postala je prava Meksikanka, a ni jezik joj nije bio težak jer ga naučila gledajući sapunice.

Privatni album
Privatni album/ Slapovi Cola de caballo Monterrey

Fascinirale ju razlike 

Za nju je dolazak u drugi grad bio pravi kulturološki šok, a najviše su je iznenadile rešetke na prozorima.

“Moj prvi dojam kada sam stigla je bio: “Kaj sam stigla u zatvor!?” Naime zbog nesigurnosti svaka kuća ima zaštitne rešetke na prozorima, vratima, posvuda! Tu je nesigurnost jako velika”, kaže naša sugovornica.

“U Meksiku nitko ne spava popodne! Svi rade po 12 h cijeli dan i noć po 3 smjene! Nema kafića jer nitko nema vremena za to. Veliki su vjernici. Obožavaju čili i jako ljuto. Imaju drukčiji mentalitet”, priča Mihaela.

Stoga možemo zaključiti da mi Hrvati i Meksikanci nemamo baš puno dodirnih točaka, osim možda vjere i ljubavi prema finoj, začinjenoj hrani. 

Privatni album
Privatni album/ Guadalajara

Kakva je situacija tamo što se tiče posla? Je li vama dugo trebalo da se zaposlite?

Situacija je jako dobra u vezi posla. Ja se ipak nikad se nisam zaposlila jer sam zatrudnjela 3 mjeseca nakon dolaska ovamo. Sada imam 3 djece. Prvi, sin ima 7 god, a moje blizanke imaju 5 god. Posla ne nedostaje jer živimo u industrijskom djelu Meksika.

Fale joj kavice i šetnja bez straha

Morali smo pitati što joj najviše fali iz domovine, a odgovor nas je iznenadio.

“Nedostaje mi s kim popričati na Hrvatskom, kavice, moći bez straha prošetati do parka i po gradu. Moja Hrvatska je ipak prelijepa i jedina”, nostalgična je ova iseljenica.

Privatni album
Privatni album/ Macroplaza Menterrey

Komentirali ste zapravo da MexCantina nije prava meksička hrana, nego se radi o Tex Mex hrani, pa možete li nam opisati tradicionalnu meksičku kuhinju i koje je vama najdraže jelo?

Nasuprot vjerovanju Hrvata, meksička hrana nema grah i kukuruz uz svako jelo! To je tipično za gradove u Texasu i okolici, dakle Tex Mex miješana hrana.  Monterrey, grad u kojem mi živimo, poznat je po roštiljanju. Ovdje obožavaju meso u svakom obliku, a svaka hrana je ljuta! Svatko si stavi salse, odnosno ljutog umaka koliko mu odgovara.

Tacosi su nešto svakidašnje, djeci se šalju u školu, nose se na posao, a na, doslovno, svakih 100 metara nalazi se štand s tacosima, a Meksikanci obozavaju i buffete.

Privatni album
Privatni album/ Puerto Vallarta šetalište

Moje najdraže jelo je Tortas de puerco ( sendviči s mesom i avokadom) i Gorditas ( malo deblja tortilja punjena sa svime). U tradicionalnoj meksičkoj kuhinji naći ćete tortilje od kukuruznog brašna koje se jedu uz apsolutno sve, čak i juhe. Ima tu i graha, a jede se kuhan, smljeven kao pire ili popržen, uz jela od mesa.

Ipak torte ovdje nisu fine kao u Hrvatskoj, ali imaju super koncept da prodaju gotove torte u dućanu. Skoro i ne prodaju kriške kolača. Ovdje je i kino jako jeftino, nas petero platimo 50 kn ulaznice i za drugih 50 kn kokice i colu za sve !

Privatni album
Privatni album/ Cerro de la Silla planina po kojoj je poznat Monterrey

“Ja bi se odmah vratila kad bi bilo posla za nas tamo”, zaključila je Mihaela na naše pitanje o povratku u Hrvatsku.


Komentari