Proljeće je, a u njemu mir: Mladić na trgu obilježio je današnji dan

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bezbrižno je uživao u prvom danu proljeća.

Proljetni umor termin je s kojim se obično susrećemo početkom tog godišnjeg doba.

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja. Radi se o sindromu proljetnog umora odnosno o poremećaju koji je uzrokovan smanjenjem imunološke obrambene snage organizma. Važno je napomenuti da se ne radi o bolesti, nego o normalnom fiziološkom procesu koji se s većim ili manjim intenzitetom javlja kod velikog broja ljudi.

Ovog mladića na trgu bana Jelačića pošteno je pokosio. Ma tko bi mu zamjerio?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

 

Da se i vama ne dogodi ovo stručnjaci savjetuju iduće načine borbe protiv proljetnog umora:

Prehrana

Vitamini i minerali su vaši najbolji saveznici u borbi protiv proljetnog umora. Vitamin C ojačati će vaš imunološki sustav kako bi se uspješno obranio od proljetnih viroza i prehlada. Vitamini B kompleksa dobri su za vaš živčani sustav, a u prirodi se nalaze u zelenom lisnatom povrću , crvenom mesu (posebice jetri) i u mahunarkama. Oni će također pomoći organizmu pri proizvodnji melanina kojim se tijelo prirodno štiti od štetnih UV-zraka. Pojačajte i unos hrane koja sadrži željezo – poput cikle, radiča, crvenog kupusa i crvenog mesa.
Dobra probava temelj je zdravog organizma – da bi je pokrenuli započnite dan šalicom tople vode ili čaja u koji možete dodati malo đumbira. Crijevnu floru ojačati ćete fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta ili kefira, a dobra alternativa su i probiotički pripravci. S dolaskom toplijeg vremena metabolizam se prirodno usporava, pa jedite manje i lakše obroke kako ne bi trošili dodatnu energiju na probavljanje. Potrudite se tijekom dana popiti dovoljno vode – dokazano je da je dehidratacija jedan od najčešćih uzročnika glavobolje.

Tjelovježba

Iako to zvuči paradoksalno – kretanje je najbolji način da pobijedite proljetni umor. Što više budete svoje tijelo izlagali sunčevim zrakama, to će se ono lakše prilagoditi proljeću. Naravno, kada ste umorni i bezvoljni, teško se nagovoriti na bilo kakvu aktivnost, zato je najbolje da imate saveznike – dogovorite se s prijateljima za laganu šetnju ili neku drugu aktivnost u prirodi. Iskoristite pauzu za ručak da bi prošetali po parku ili dio puta do posla prijeđite pješice.

Njega tijela
Osim iznutra, pomognite svome tijelu i izvana. Započnite dan tuširanjem tijekom kojega postupno smanjujte temperaturu vode do granice neugode. Nakon toga se dobro istrljajte ručnikom, što će pomoći vašem tijelu da se prokrvi i probudi. Koristite kozmetičke preparate na bazi citrusa jer oni svojim mirisom podižu energiju i razbuđuju. Ako možete, priuštite si masažu ili posjetite frizera – i male promjene osvježiti će vaš izgled i pomoći vam da se osjećate bolje.


Komentari