Dok Zagreb plaše energanom: Pogledajte koliko smeća spaljuju najrazvijenije zemlje

Spalionica u Beču (Foto: © Wien Energie)

Tema izgradnje energana ponovno je otvorena u raspravi o rješavanju gorućeg problema zbrinjavanja otpada, posebno nakon nedavnih odrona na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec i najavi gradnje centra za gospodarenje otpadom.

Najrazvijenije zemlje spaljuju otpad

Godišnje se u Europi u više od 500 postrojenja termički oporabi (spali) 101 milijun tona otpada, a najviše u skandinavskim zemljama poput Švedske, Finske ili Danske, gdje se na taj način rješava i u konačnici koristi više od 50 posto otpada.

Stručnjak za zaštitu okoliša, ekologiju i održivi razvoj dr. znanosti Tomislav Lukić smatra da bi Hrvatskoj za sustav energetske oporabe trebalo postrojenje kapaciteta oko 400 tisuća tona godišnje.

Odlagalište otpada Jakuševec dan nakon odrona smeća.
(Foto: Damir Krajac/CROPIX)

U Europi je termička oporaba najzastupljeniji oblik zbrinjavanja komunalnog otpada. Najrazvijenije zemlje spaljuju otpad i proizvode električnu i toplinsku energiju. Međutim, u Hrvatskoj se postrojenja za termičku oporabu ne grade jer su skupa i velik je otpor javnosti s obzirom na to da nikada nije pokrenuta kampanja kako bi se čuo glas struke.

Umjesto toga, sirovina koja ima kalorijsku vrijednost zatrpava se po odlagalištima. Lukić naglašava da termička oporaba nije nikakva konkurencija reciklaži zato što se kroz nju tretira otpad koji se ne može reciklirati, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Balen.

Energana – da ili ne: Želite li ovakvo postrojenje na području Zagreba

 

Podijeljena mišljenja

O tome treba li u Hrvatskoj graditi energane mišljenja stručnjaka su podijeljena: jedni kažu da je to samo drugo ime za spalionicu sa svim štetnim posljedicama, dok drugi smatraju da je to uobičajeni europski model oporabe otpada, potreban zbog energije koju proizvode.

Energane su postrojenja u kojima se spaljuje otpad, a oslobođena energija pretvara u korisne oblike poput grijanja ili električne struje, za razliku od običnih spalionica gdje se energija ne iskorištava.

Marko Košak, voditelj teme Zero Waste i kampanje protiv spaljivanja otpada u Zelenoj akciji, ističe kako je ključno pitanje prilikom rasprave o energanama – želimo li ponavljati tuđe greške ili ih izbjeći primjenom dostupnih boljih rješenja.

Konferencija ‘Otpad 360°’: Cjeloviti sustav otpada u Hrvatskoj nije uspostavljen

Motus media i ZGRADOnačelnik.hr, uz programsko partnerstvo Udruge gradova, organiziraju konferenciju Otpad 360° – jučer smeće, danas problem, sutra sirovina, koja će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu International (dvorana Market), Miramarska cesta 24, Zagreb. Konferencija je besplatna za sve sudionike uz obveznu prijavu OVDJE.

“Energane na miješani otpad, kako ih uljepšano nazivaju zagovaratelji i lobisti nastojeći prikriti da je riječ o postrojenjima za spaljivanje otpada, to jest spalionicama, postrojenja su koja termički obrađuju otpad te uz mizerne količine energije koju proizvode – električne i/ili toplinske, smanjuju masu otpada pretvarajući ga u toksični pepeo i šljaku čije je zbrinjavanje iznimno skupo te u štetne plinove poput CO2, dioksina, furana”, upozorava.

 


Komentari