ZIMSKE RADOSTI NA TANJURU: Inovativne kombinacije namirnica i okusa Marija Valentića i Ivana Simončića

Novi Healthy jelovnik koji su zajedno osmislili chef Ivan Simončić i poznati pobornik zdravog načina života Mario Valentić.

Otkad je ovaj dvojac u travnju prošle godine predstavio novi gastronomski koncept hotela Arcotel Allegra za ljude koji teže zdravom stilu života, ne prestaju oduševljavati inovativnim kombinacijama namirnica i okusa.

Nakon velikog uspjeha ljetnog Healthy jelovnika, Mario i Ivan pokupili su brojne hvalospjeve i za ovosezonski meni prilagođen najhladnijem razdoblju godine.

Zimski jelovnik

U skladu s prepoznatljivim odlikama kuhinje prvog zagrebačkog lifestyle hotela Arcotel Allegra, koja se temelji na pomno odabranim svježim namirnicama hrvatskih dobavljača, zimski Healthy jelovnik u potpunosti razbija predrasude o zimskoj hrani kao “teškoj”, visokokaloričnoj i jednoličnoj. Novi specijaliteti tako su lagani i zamamni…

Mario je svojim healthy savjetima dao ideje i smjernice koje sam potom realizirao na tanjuru. Svaki od menija; mesni, riblji ili vegetarijanski nudi kombinacije sezonskih namirnica tipičnih za ovo doba godine.

Tako možete probati krem juhu od mrkve, đumbira i curryja koja će vas zagrijati; pršutom omotani janjeći kare sa sarmicom od ječma i leće – jelo s mnogo komponenata koje se odlično slažu i upotpunjuju, te poširani losos kao glavno riblje jelo u kombinaciji sa šafranom i pestom genovese uz slani krumpir i čips od rukole.

Novi healthy deserti kombinacije su zdravog s elementima slastičarstva u kojima su glavni sastojci kesten, batat i mrkva”, otkriva chef Ivan Simončić.

zimski-jelovnik-allegra-2

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Okosnica zimske prehrane su namirnice koje zagrijavaju, poput đumbira, češnjaka, ječma… Toplinu nam daje i korjenasto povrće putem kojega se, u skladu s makrobiotičkim načelima, prenosi energija zemlje u naš organizam.

Korjenasto povrće pripremili smo na zanimljive, nesvakidašnje načine – primjerice, pohani celer. Izuzetna kombinacija je proso s lososom i špinatom. Proso je izvrsna bezglutenska namirnica”, ističe Mario Valentić.[/box]

Proso i ječam

Upravo su se proso i ječam pokazali kao “pun pogodak” u jelovniku. Ove drevne vrste žitarica superhranjive su i zasitne, a ipak niskokalorične i lako probavljive. Daju obilje energije, jačaju imunitet i pročišćuju organizam zahvaljujući vitaminima B skupine, mineralima (kalij, magnezij, cink, selen, mangan…) i vlaknima.

Ove tvari ujedno olakšavaju “sagorijevanje” masti u organizmu, pa su proso i ječam odlični pomagači u održavanju normalne tjelesne težine. I korjenasto povrće prvorazredan je “čistač” organizma, baš kao i đumbir koji je savršen za postblagdansku detoksikaciju.

Zdravi napitci

Arcotel Allegra poznat je i po zdravim napitcima – okrepljujućim detox smoothiejima, koji u zimskoj verziji obiluju proteinima potrebnima za stvaranje energije.

Dragocjeni mliječni protein – kazein, zajedno s bananom i chia sjemenkama spojili smo u visokoproteinski smoothie, obogaćen okusom čokolade ili vanilije. Idealno za sportaše i rekreativce te za regulaciju tjelesne težine”, preporučuje Mario Valentić.

Uz Healthy jelovnik, koji možete kušati u ugodnom ambijentu restorana Radicchio i Joe’s bara, nudimo mogućnost grupnog i individualnog vježbanja u centru HealthyFIT by Mario Valentić, koji se nalazi u sklopu hotela. HealthyFIT centar i Healthy jelovnik dostupni su svima, a ne samo hotelskim gostima, pa svatko po želji može doći na doručak, ručak ili večeru, vježbati uz super trenera, opustiti se na masaži ili u sauni…

Suradnjom s Marijom Valentićem konstantno razvijamo hotelsku ponudu u smjeru zdravlja, što u konačnici predstavlja i daljnji doprinos našoj dugogodišnjoj brizi o održivosti i očuvanju okoliša”, ističe Ljiljana Mikić, generalna menadžerica hotela Arcotel Allegra Zagreb.


Komentari