Zdrava i neodoljiva verzija ‘Mac and Cheese’-a

Pixabay

Mac and Cheese iliti makaroni sa sirom, iako stvarnim porijeklom talijanska tvorevina, malo po malo postali su tradicionalni američki specijalitet bez koji Amerikanci teško mogu zamisliti život u situacijama kada im treba nešto jednostavno i brzo, piše Tvornica zdrave hrane.

Neodoljiva tjestenina u kremastom umaku od sira prava je hrana za utjehu, pogotovo ako pitate Amerikance!

Tjestenina prije svega omiljena je u SAD-u i Kanadi gdje je uspon popularnosti ovog jela započeo još krajem 1930-ih. Tada su se počele prodavati pakirane mješavine za tjesteninu sa sirom, koje su u to doba, dok su se još uvijek osjećale posljedice tzv. Velike depresije, predstavljale jednostavnu, brzu i vrlo pristupačnu opciju za ručak ili večeru. Ipak, makaroni sa sirom imaju jednu manu – vrlo su nezdravi!

Gastronomija SAD-a svijetu nije podarila mnogo toga, ali jest mac and cheese! Riječ je o vrlo jednostavnom jelu čija su osnova tjestenina (makaroni) i umak od sira.

Povijest mac&cheesea započela je još s Thomasom Jeffersonom, jednim od osnivača SAD-a.

Recept za ovo jelo zapravo je preuzeo tijekom svog boravka u Italiji, u kojoj složenci od tjestenine i sira datiraju još od srednjeg vijeka. Jefferson je tako bio bitna karika u popularizaciji mac and cheesea u Americi, a dokaz i današnje opčinjenosti ovim jelom je Dan makarona sa sirom, koji se u SAD-u obilježava svakog 14. srpnja.

Ukoliko se želite pridružiti predsjedničkom društvu, a više od svega volite jesti zdravo i hranjivo – pripremite ovo brzo i jednostavno jelo na veganski način.

Sastojci koji su vam potrebni:

200g tjestenine

150g indijskih oraščića

1 batat

1 mrkva

1 šalica vode u kojoj se kuhala tjestenina

1 češanj češnjaka

3 žlice prehrambenog kvasca

2 žličice soka limuna

1 žličica senfa

Himalajska sol

Papar

Priprema:

Indijske oraščiće namočite u vodi preko noći.
Skuhajte tjesteninu.
Batat i mrkvu skuhajte pa izblendajte sa svim ostalim sastojcima.
Umak prelijte po tjestenini.


Komentari