ZBOGOM PEKARNAMA! Pecivo koje ćete obožavati

Foto: Anastazija Makjanić

Tko može odoljeti mirisu domaćeg, toplog peciva? Vjerujemo da su takvi rijetki, posebno u ovim hladnim, jesenskim danima. Lakša metoda je posjetiti neku od pekarni i počastiti se buhtlama, teža, ali ujedno i ukusnija metoda je zamijesiti dizano tijesto i pripremiti mekane buhtle s punjenjem po želji. U ovo vrijeme spremaju se zimnice pa nije loše napuniti ih pekmezom od šljiva, marelica ili primjerice šipka. Možete u njih staviti i sir, čokoladu i sve ostale kombinacije koje vam se vrte po glavi.

Potrebno vam je:
40 dag integralnog brašna
18 dag maslaca
2 domaća jaja
vrećica suhog kvasca
žličica soli

Nadjev po želji!

Potrebno je u šalicu mlakog mlijeka dodati kvasac, žlicu šećera i brašna te držati na toplom mjestu kako bi se kvasac digao. U posudu s brašnom dodajte redom dignuti kvasac, otopljeni maslac, dva domaća jaja te malo soli. Da bi buhtle bile slasnije dodajte im i malo ruma, pokoju grožđicu ili vanilin šećer. Postepeno dodajte toplo mlijeko i mijesite tijesto dok se ne pojave mjehurići. Kada ste tijesto umijesili, posudu poklopite i također stavite na toplo da tijesto naraste. Biti će dovoljno oko 45 minuta.

Kada se tijesto poduplalo izvadite ga iz posude, a površinu na kojoj ćete tijesto premijesiti pobrašnite. Valjkom tijesto tanko razvaljajte i režite na komade. Svaki komad tijesta napunite nadjevom po ukusu. Stranice premažite otopljenim maslacom i jednu uz drugu slažite u lim namazan maslacem i posut s malo brašna. Ponovno buhtle pokrijte i ostavite da tijesto odmara oko 30 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu i u nju stavite buhtle. Jesu li pečene provjerite drvenim štapićem. Naime, štapićem bocnite buhtlicu, ako na njemu nema ništa, vaše buhtle su gotove. Mogu se konzumirati tople i hladne sa šalicom mlijeka ili čaja, a najvažnije od svega je što su vam svi sastojci ovog slasnog, tradicionalnog recepta poznati


Komentari