ZAVRŠILI NA SUDU ZBOG NUTELLE! Ovo sigurno niste znali, masna svota je u pitanju

Foto: Profimedia

Danas se obilježava svjetski dan Nutelle, a ovaj fini namaz o kojima su mnogi, moglo bi se reći, ovisni, ima zanimljivu povijest. Nutella po prvi put izašla na tržište 1964. godine, a njezina preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, koju je stvorio 1946. Pietro Ferrero, osnivač tvrtke. Glavni sastojak, lješnjak, je tipični proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero.

Svi su ovi proizvodi bili preteče ovom današnjem, mješavini čokolade i lješnjaka razvijenoj u Italiji poslije pretjeranih poreza na kakaovac koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

Godine 1963. Pietrov sin Michele Ferrero je odlučio usavršiti Supercremu s namjerom širenja branda Europom. Promijenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda (“Nutella” – od engleske riječi “nut” što znači lješnjak), te njegov logo koji je ostao nepromijenjen sve do danas.

Prva Nutella iz tvornice obitelji Ferrero u Albi (u provinciji Cuneo, Pijemont), izašla je 20. travnja 1964. Proizvod je obitelji donio odličan uspjeh i ostao vrlo popularan sve do danas.

Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna tvrtke Ferrero. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su šećer, rezličita biljna ulja te lješnjaci i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Primjerice, u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lješnjaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

Ferrero, proizvođač Nutelle, ovaj je namaz svojevremeno reklamirao kao “zdrav doručak”, na što su se pobunili kupci u Sjedinjenim Američkim Državama, pa su podigli tužbu protiv kompanije, a parnicu su dobili, pa je Ferrero dobio nalog da plati 3 milijuna dolara potrošačima u Kaliforniji i diljem zemlje jer je Nutellu promovirao kao zdravu hranu.

Kupci su najprije bili oduševljeni reklamom koja je Nutellu opisivala kao kremu s “jednostavnim, kvalitetnim sastojcima kao što su lješnjaci, obrano mlijeko i kakao”, što ju čini “idealnom za početak dana”, ali su se razočarali kada su otkrili što zapravo Nutella sve sadrži. Sve ih je to ponukalo na podizanje tužbe.

Žalili su se jer ta reklama prikazuje Nutellu kao zdrav doručak koji jedu preslatka djeca, međutim ne spominje se da nekoliko žlica Nutelle na tostu sadrži 200 kalorija, 11 grama masti te 21 gram šećera.

Koliko god zdrava ili nezdrava bila, u malim količinama je prihvatljiva, pa spremite ove kekse od samo tri sastojka ako vam se jede nešto slatko i brzo.

Sastojci:
370 g Nutelle
70 g brašna
2 velika jaja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva lima te ih obložite papirom za pečenje. Pomiješajte Nutellu, brašno i jaja da nastane glatka smjesa. Žlicom izdvajajte komadiće i oblikujte kuglice koje ćete posložiti po limu i to u razmaku od 5 centimetara između svake. Ubacite u pećnicu i pecite 7 do 9 minuta, ovisno o tome želite li da u sredini budu mekši ili tvrđi. P.S. – u smjesu za kekse možete dodati i komadiće čokolade.

Foto: Pixabay


Komentari