ZABORAVITE NA SUHU PILETINU! Ovaj recept garantira uspjeh, a potrebno vam je tako malo da biste postigli to savršenstvo

Foto: Pixabay

Tajna sočne piletine krije se u ovom receptu, suho meso sada je prošlost.

Sastojci:
pile oko 1,5 kg
1 dl bijelog vina
1 velika žlica senfa
2 žlice maslinova ulja
papar, sol, mažuran, ružmarin, majčina dušica
glavica luka
češnjak
pola limuna
kockica maslaca
2 žlice svježeg peršina
povrće po ukusu

Priprema:
Pile iz hladnjaka treba izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu, a ako imate vremena, dobro ga je marinirati dan prije. Za marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te time premazati dobro nasoljeno pile i preko noći ostaviti u
hladnjaku.

Ako nemate previše vremena, ova marinada bit će korisna i ako njome pile premažete pola sata prije pečenja. Sljedeći korak je da unutrašnjost pileta punite mješavinom začina i prelijete je maslinovim uljem te s malo vode. Jednu kockicu maslaca pomiješajte s peršinom pa premažite pile sa svih strana, a maslac treba zavući i ispod kože.

Kada ste to učinili, pile prelijte limunovim sokom i stavite u lim za pečenje. U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga guliti, već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali vatrostalnu zdjelu.

Prije nego što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva. Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 200 stupnjeva. Pile se peče oko sat
vremena, a potom skinite foliju, prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-ak minuta da se zapeče i dobije hrskavu koricu.

Kada je pile gotovo, izvadite ga iz pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne probadajte nožem, a nije ga dobro ni odmah sjeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove.


Komentari