Za prste polizati! Janjetina iz pećnice s povrćem

Foto: Zagreb.info

Pečena janjetina nalazi se gotovo na svakom proljetnom jelovniku, a jedan od načina njene pripreme, pročitajte u receptu.

Sastojci:

3 kg prednje četvrti janjetine

1,5 kg krumpira

1 glavica luka

8 mrkava

1 tikvica

1 paprika

1 rajčica

Priprema:

Prednju četvrt janjetine sa svih strana namažite šakom morske soli i premažite dobrim maslinovim uljem. Prekrijte aluminijskom folijom i dobro utisnite rubove sa strane da bude posve zatvorena. Stavite peći u pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon 2 sata pečenja izvadite janjetinu iz pećnice, skinite foliju i dodajte povrće.

Krumpir i mrkvu narežite na krupnije komade, dodajte cijelu papriku, na polovicu izrezan luk koji će pustiti sok te jednu tikvicu. Promiješajte ih žlicom po masnoći koju je otpustila janjetina pa tom masnoćom malo prelijte i meso te ponovno sve pokrijte folijom i vratite u pećnicu.

Nakon pola sata izvadite posudu za pečenje, skinite foliju, masnoćom prelijte meso i povrće pa vratite u pećnicu da se sve još zapeče. Procijenite sami koliko jako želite da povrće i janjetina budu pečeni, jače ili manje ‘reš’. Krumpiri i mrkve bit će sočniji ako ih prije stavljanja na pečenje prokuhate 15 minuta u slanoj vodi.

Kako se meso peče ispod aluminijske folije, nije potrebno dodavati tekućine, iako to nije isključeno. Ako imate masniji komad janjeta, s puno loja, koji otpušta puno masnoće, tu mast odlijte kad prvi put izvadite posudu za pečenje radi dodavanja povrća. Nije potrebno da povrće i janjetina plivaju u masnoći. Ako imate suprotan slučaj, krumpir i povrće prelijte s malo maslinova ulja ili ga pospite listićima maslaca.

Ako je janjetina već dovoljno pečena, a povrće biste htjeli još malo zapeći, izvadite janjetinu na podložak, a u pećnicu vratite samo povrće.

Komentari