VIŠE OD 73 POSTO ZAGREPČANA BACA HRANU: Poražavajući rezultati istraživanja

elvocero.com

Početkom studenog ove godine, agencija MediaNet provela je u Zagrebu istraživanje na uzorku od 350 ljudi.

Istraživanje je pokazalo da nešto više od 73 % Zagrepčana baca hranu.

Razlozi za takvo ponašanje, prema odgovorima ispitanika, su višak pripremljene (kuhane) i/ili naručene hrane, tako je odgovorilo više od 40 % građana,  dok je trećina kao razlog bacanja hrane navela istek roka trajanja.

To nisu jedini razlozi, naravno. Istraživanje je pokazalo da 15 % ljudi zaboravi na pripremljenu hranu koja im danima stoji u hladnjaku, a 12 % ispitanika se izjasnilo da ne stignu pojesti svu kupljenu i/ili pripremljenu hranu.

Bacanje hrane u smeće

U istom istraživanju se pokazalo da 85 % ispitanih baca hranu u smeće. Čak 4 od 10 Zagrepčana ne odvajaju i sortiraju otpad, samo 1 od 10 Zagrepčana kompostira biootpad.

Što se tiče sortiranja otpada, oni koji to čine, uglavnom odvajaju plastiku i papir, a staklo od ostalog otpada odvaja oko 19 % ispitanih građana. Opasni otpad, organski otpad i tekstil odvaja manje od jedne desetine građana Zagreba, piše Tportal.

Poražavajući je podatak da 40 % Zagrepčana koji su se odazvali ovom istraživanju, ne gasi svjetlo u prostoriji u kojoj ne borave.

Doduše, ima i nešto kućanstava u kojima se živi održivije. Trećina ispitanih uzgaja vlastitu hranu kod kuće, najviše povrće, začinsko i ljekovito bilje. Oko 38 % građana Zagreba priprema domaću zimnicu.

Komentari