VELIKO PRIZNANJE: Samoborska kremšnita postala zaštićeno kulturno dobro

FOTO: Wikipedia

Jedna od najpoznatijih domaćih slastica, samoborska kremšnita, sada je zakonom zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. Prema rješenju Ministarstva kulture, Samoborska kremšnita dobila je status autohtonog hrvatskog brenda i bit će upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U obrazloženju Ministarstva navodi se da je ova slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata u raznim inačicama diljem središnje Europe i Mediterana, a upravo je samoborska verzija najpoznatija u Hrvatskoj.

Originalan recept smisio je davnih 1920-ih godina samoborski slastičar Đuro Lukačić. Radio je u slastičarnici svog brata, Marka Lukačića, te preuzeo posao kada je Marko otišao u mirovinu. Kremšnite je pripremao sve do 1966. godine, kada je otišao u mirovinu. Braća Lukačić zanat su izučavala u poznatim slastičarnicama Kostinčer i Hajoš te u časničkim restoranima austrougarske vojske.

Slastičarke Višnja Vukmanović i Branka Žganjer prenijele su originalni recept u slastičarnicu U prolazu i Kavanu Livadić, koje su i danas nositelji nematerijalnog kulturnog dobra. Tradicija se održala sve do danas, a brojni Zagrepčani redovito odlaze na izlet u Samobor kako bi uživali u ovoj pjenastoj slastici koja se topi u ustima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kavana i hotel Livadić (@livadictv)


Komentari