Uvijek ste se pitali zašto vam prva palačinka ne uspijeva? Ovo su razlozi

FOTO: Pixabay

Zašto prva palačinka gotovo uvijek radi probleme i rijetko se uspije ispeći kao ostale? Čak i profesionalni kuhari kažu da je ta prva kao ukleta, no nekoliko trikova moglo bi pomoći da se to događa što rjeđe.

S obzirom da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka rijetko uspije, kako bi onda amateri, koji povremeno kuhaju, mogli izbjeći ovaj problem? Naravno, najlakše se pomiriti s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i da se neće moći lijepo zamotati, ali postoji i nekoliko trikova koji bi mogli pomoći da se to ni ne dogodi.

Chef Henrietta Inman iz Londona, specijalizirana za slastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, no zna da je tajna u dobro sljubljenoj smjesi, tavi koja je “navikla” na tu smjesu i dobrom zagrijavanju.

“Smjesu ne treba predugo miješati, ali svi sastojci moraju biti sljubljeni. Uvijek koristite istu tavu za pečenje palačinki, dobro je zagrijte i krenite”, rekla je Inman za Guardian.

Ugostitelj i kritičar Bill Granger kaže da smjesu ne treba previše miješati:

“Ako i ostane koja grudica brašna u smjesi, ne paničarite, to je dobar znak. Palačinka će biti nježnija, neće biti gumena.”

Također, savjetuje da smjesa odstoji neko vrijeme prije pečenja: “Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što dulje miješate smjesu, to dulje treba stajati.”

Naravno, veliku ulogu igra i tava.

“Stavite tavu na umjereno jaku vatru da se zagrije prije nego što dodate masnoću. Neka se tzava dobro i ravnomjerno zagrije”, kaže Granger i dodaje: “Zamastite cijelu površinu tave putrom, a onda višak uklonite kuhinjskm salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tave toliko puno koriste da su uvijek dobro namašćene, a to kod kuće često nije slučaj.”

Pečenje palačinki je, na koncu kao i sve drugo, vještina koju treba vježbati.

“Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo”, napominje Inman.


Komentari