UPOZNAJTE KREŠU: Talentirani mladi Zagrepčanin prepričao nam je svoj put od trnja do kulinarskog zviježđa

Foto: Privatna arhiva

Razgovarali smo s mladim zagrebačkim chefom Krešimirom Bonačićem-Krešićem, koji će idućeg tjedna, točnije 4. svibnja, navršiti 27 godina, a u tih 27 godina završio je studij Mehatronike i robotike, nakon MIOC-a, zbog ljubavi prema matematici i programiranju, no na kraju je ipak prevladala ljubav prema kuhanju i slasticama čija priprema je ispunjavala cijelo njegovo slobodno vrijeme još od ranih godina kada je pripremio svoj prvi cheesecake.

Između školovanja, pripreme slastica i kuhanja, profesionalno se bavio plivanjem i osvajao državna i međunarodna odličja, te učio jezike od kojih sada govori engleski, talijanski, osnovni njemački, francuski i kineski.

Nakon studija mu se ukazala prilika da usavrši svoje znanje o slasticama pa je završio slastičarski program na Aspiri u Zagrebu, a nakon toga je otišao i završio profesionalni slastičarski program u Italiju na Italian Culinary Institute for Foreigners. Po završetku programa, u Italiji je također postao član Talijanske Slastičarske Federacije koja svake godine održava svjetska natjecanja u slastičarstvu, a upravo je njegov mentor Fabio Orlando jedan od pobjednika svjetskog natjecanja u izradi slastica, dok je mentorica Claudia Mosca predsjednica ogranka Federacije za regiju Lazio.

Svoju ljubav i znanje o slasticama i kuhanju svakodnevno njeguje i proširuje novim vijestima iz područja slastičarstva i gastronomije, te dijelim na društvenim mrežama kao “chefkreso” i na web stranici Mala kuhinja u Zagrebu koju je pokrenuo prošle godine.

1. Je li kuhanje tvoja najveća ljubav?

Ako govorimo o nečemu što najviše volim raditi, onda je kuhanje moja najveća ljubav, da budem precizniji – izrada slastica. Provoditi vrijeme u kuhinji, raditi sa svježim namirnicama, od njihove pripreme, termičke obrade, do serviranja za mene je najljepše provedeno vrijeme.

2. Imaš preslatkog psa, gdje ga šećeš?

Ari, moja kratkodlaka fox terijerka koja je prošle godine neočekivano postala dio moje obitelji, je moja najveća sreća i veselje. Šećem je redovno oko Jaruna, a kako je odnedavno postala punopravni član mojeg poslovnog kolektiva, svakodnevno je sa mnom na poslu pa šećemo u blizini firme u kojoj radim.

Foto: Privatna arhiva

3. Kuhaš li joj?

Kako je još mlada, držimo se kupovne hrane bogate nutrijentima potrebnim za njen zdrav rast i razvoj. Ono što ona zbilja voli jesti je voće – banane, jabuke, kruške, naranče… A u planu već imam osmisliti niz različitih vrsta keksića koje bih joj sam pripremio, a recept s njenom ocjenom podijelio na društvenim mrežama.

4. Ideš li redovito na plac po svježe namirnice?

Prije dok sam radio posao koji je bio u više smjena skoro svaki dan bih kupovao svježe namirnice na tržnici, no sada kako radim u radnom vremenu od 8 do 16 nemam tu mogućnost. No u današnje doba virtualnih tržnica, otvorila se mogućnost povezivanja direktno s OPG-ovima koji nude svježe namirnice i dostave na adresu, što mi je ponovno pružilo mogućnost kupovine svježih namirnica uzgojenih u Hrvatskoj.

Foto: Privatna arhiva

5. Koji ti je najdraži plac?

Kvatrić mi je najdraži jer sam u tom kvartu odrastao, tamo znam tko ima dobru salatu ili OPG s najboljim dimljenim sirom, a tko ima najbolje mlince, još od onih dana kad se tržnica Kvatrić nalazila na sad uređenom Kvaternikovom trgu.

6. Postoji li jelo koje još nikad nisi spremao jer ti se čini prekomplicirano?

Za sad postoje samo jela koja još nisam stigao pripremiti, nemam nikakve strahove isprobati nove recepte, pa makar mi ne uspiju. Kuhanje je to koja pruža mogućnost da istražimo nove okuse, eksperimentiramo i da se svakodnevno ubacimo u novu kulinarsku avanturu, tako da tu nema mjesta strahu. Samo naprijed!

7. Koja ti je najdraža kuhinja i zašto?

Najdraža kuhinja mi je talijanska kuhinja, ne samo zato što je imala izniman utjecaj na hrvatsku kuhinju u kojoj možemo prepoznati dosta talijanskih okusa, već i zbog toga što je raznolika, lagana, a bogata, te obiluje svježim voćem i povrćem.

Foto: Privatna arhiva

8. A sad jedno teško pitanje – ideš doma s cuge s frendovima, popili ste par pića i uhvatila te glad. Što ćeš izabrati, burek ili pizzu?

Burek, uvijek nakon svakog izlaska!

9. Podijeli s našim čitateljima svoj najdraži recept za slasticu koju mogu pripremiti boljoj polovici kao super slatko iznenađenje.

Sladoled od Milka čokolade, za koji su vam potrebni sljedeći sastojci:
140 g šećera
240 g mlijeka
2 žlice kakaa
prstohvat soli
3 žumanjka
70 g Milka čokolade
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
U lončić ubaciti šećer, mlijeko, kakao i sol te zagrijati sve zajedno do vrenja. U zdjelici umutiti žumanjke. Dodati pola vruće smjese mlijeka i kakaa te umutiti sa žumanjcima.

Vratiti dobivenu smjesu u lončić, povezati sve zajedno, te konstantnim miješanjem zakuhati gustu kremu. Dodati nasječenu Milka čokoladu, promiješati dok se ne otopi i ukloniti s vatre. Prekriti prianjajućom folijom u dodiru s kremom i staviti na hlađenje.

Foto: Privatna arhiva

Istući slatko vrhnje u šlag s ekstraktom vanilije. Malo po malo, lagano umiješati šlag u ohlađenu čokoladnu smjesu. Sve zajedno prebaciti u ohlađenu zdjelu stroja za sladoled i pustiti da se umiješa kremasti sladoled.

Prebaciti u kutiju od sladoleda i ohladiti još barem sat vremena prije posluživanja. Ako nemate apart za sladoled, sladoled se odmah može staviti na hlađenje u frizer, no potrebno ga je svako malo promiješati zbog nastanka kristalića.


Komentari