Ugostitelji nezadovoljni turistima: ‘Dođe njih nekoliko pa naruče jednu pizzu, idu i rano spavati’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U odnosu na srpanj prošle godine, imali smo 32.038 manje dolazaka turista i 402.439 manje noćenja. Strani turisti, usporedimo li brojke s 2018., bilježe manje dolazak i manje noćenja, a domaći više dolazaka i više noćenja. Ako gledamo ukupne brojke dolazaka na Jadran i u kontinentalnu Hrvatsku, Jadran pada, kontinentalna Hrvatska je u plusu, prenosi 24sata. 

Iako službeni podaci govore da je potrošnja na moru dobra, s terena stiže drukčije informacije. Prema tvrdnjama ugostitelja, a riječ je o njih 10-ak u centru Umaga, dakle jedne od najatraktivnijih i najposjećenijih hrvatskih destinacija – promet im je pao i to značajno – od 25 do 30 posto.

U konobi Viktor, primjerice, novinari Glasa Istre zatekli su puno praznih stolova. Vlasnik Viktor Gjini tvrdi da mu se pad prometa i klijentele kreće oko 35 posto, što je, ističe – užas.

“Potrošači su loši, uglavnom konzumiraju jeftiniju hranu, ćevape i pizze. Naručuju po jednu pizzu za dvije ili više osoba jer su to, uglavnom, obiteljski gosti iz nekadašnjih zemalja istočnog bloka. Brzo odlaze na spavanje pa se terase već prazne od 21.30 sati, dok drugih potrošača nema. Općenito nema gužve u gradu, onog poznatog talijanskog žamora u kolovozu, sve je umrtvljeno i ne znam gdje su ti brojni gosti o kojima nam pune glave. Možda su u svojim apartmanima, a možda u pečenjarama, po trgovačkim centrima”, kaže Gjini.

Misli da je veliki dio lanjskih gostiju vjerojatno odletio u Grčku i Tursku jer su im cijene i usluga tamo prihvatljiviji.

Komentari