U Zagrebu postoji više od 4 tisuće mjesta za ispijanje kave, a evo kako ćete spraviti omiljeni napitak u vlastitom domu!

Foto:pexels

”Normalna, obična kava u omiljenom kafiću bila je jedna od najčešćih želja. A kako i ne bi kad je taj ritual postao ključnim začinom hrvatskog načina života, koji se sve češće pojavljuje i u stranim turističkim vodičima kad su u pitanju posebnosti hrvatskih destinacija. A način života posljednjih je godina, pored kulture, znamenitosti i proizvoda neke zemlje, postao brend koji se itekako „prodaje“. Danci su od svog načina života, popularnog Hygge napravili pravi brend, baš kao i Šveđani sa svojim Lagom, iako se mnogi od nas ne bi mijenjali kad je u pitanju način uživanja u životu.

Foto:pexels

Hrvati znaju spojiti ugodno i korisno, znaju uživati u svakom trenutku, a osobito u dugotrajnim ispijanjima kave na ugodnim terasama i pomno dizajniranim kafićima, uz ugodno ćaskanje s prijateljima. Ta njihova opčinjenost razgovorima, pa čak i poslovnim dogovorima uz kavu mnogim strancima sve više postaje privlačna asocijacija na Hrvatsku, ali i svojevrsna terapija od stresa. Hrvati u tome ne vide ništa posebno. Dapače, to sami sebi tumače kao neku vrstu svakodnevne obveze. ”Iskočiti” iz ureda na kavu sasvim je normalno jer ovdje uz kavu padaju poslovni dogovori, rješavaju se važni društveni problemi ili se jednostavno ogovara kolege s posla. Prema nekim istraživanjima Hrvati u kafićima provedu oko pet sati tjedno. Čak 80% Hrvata iznad 15 godina svakodnevno pije kavu. Mnogima u domovima započinje dan s mirisom tople kave, a kava je najčešće i povod za popodnevno okupljanje obitelji, susjeda ili prijatelja. Samo u Zagrebu postoji više od 4.000 mjesta za ispijanje kave. Riječ je o vrhunskim i razvikanim, ali i običnim kvartovskim kafićima. Mnogi se vezuju uz svoja omiljena mjesta za ispijanje kave, ovisno o baristima koji im pripremaju taj topli napitak, ambijentu ili blizini. Vlasnici kafića jako puno ulažu u njihov izgled, dizajn, posebnost, pa ih je većina jako ugodno mjesto za boravak.

Mnogim zapadnjacima ispijanje kave na hrvatski način je neponovljivo iskustvo iz nekoliko razloga. Najprije – nema žurbe, kava se ispija dugo i lagano, a konobari će vas poslužiti (za razliku od američkih kafića). Najčešće se piju espresso, macchiato i cappuccino, ali ovdje možete kušati još barem pet izvedenica kave. Popularna hrvatska kava s toplim mlijekom prilično se razlikuje od talijanskog cappuccina, jer Hrvati vole kremasti napitak s manje pjene. Ne morate čekati na šanku i nositi vruću kavu u ruci šećući gradom. U svakom kafiću će vas konobari ljubazno uslužiti (za razliku od primjerice američkih kafića) i uopće se neće ljutiti ako ni nakon sat vremena ne naručite neko skuplje piće. A ispijati kavu na terasama hrvatskih gradova svojevrsni je društveni ritual, jer tada šetnice i trgovi postaju pozornice”, opisao je hrvatsku ljubav prema kavi jedan od najvećih komunikacijskih stručnjaka u regiji dr. Božo Skoko na svom blogu u detaljnom, zabavnom i zanimljivom opisu Hrvata i hrvatskih navika.

Foto:pexels

Tajna savršenog okusa: Kava se stavlja kuhati u hladnu vodu

Kavu treba čuvati na suhom i mračnome mjestu sobne temperature, a ne u vlažnom hladnjaku ili zamrzivaču.

Kavu bi trebalo kupovati u zrnu i mljeti netom prije kuhanja kako bi se sačuvale njezine arome, savjetuje barista Karlo Purić (25), koji je na natjecanjima u Splitu i Ljubljani osvojio prvo mjesto.

Priprema, kuhanje i idealna količina

Espresso se kuha od 20 do 30 sekundi, a turska kava od dvije do tri minute. Idealna količina kave za jednu šalicu je 1,2 decilitra vode i 15 grama kave, a to je otprilike 4 žličice. Za tursku kavu treba uliti hladnu vodu i u nju odmah dodati kavu, bez miješanja. Nakon minutu do dvije voda će početi ključati. Čim se vide prvi mjehurići, treba je skinuti s vatre i dobro promiješati. Zatim se kavu kratko vraća na vatru da ponovno provrije. Poslužiti je treba dvadesetak sekundi kasnije.

Voda i kava će se bolje spojiti ako su obje na sobnoj temperaturi te će se iz kave pritom osloboditi više šećera. Ako stavite kavu sobne temperature u kipuću vodu, izgubit ćete nešto od okusa kave.


Komentari