U Martićevoj na Badnjak čekaju u redu za bakalar od 94 kune, chef nam otkriva što je to tako posebno u njemu

Foto: Gužva pred Zlatnom školjkom

Teško da Zagrepčani mogu izostaviti jedno od najtradicionalnijih jela na Badnjak, a redakcija Zagreb.info samo za Vas, otkrila je gdje se jede najbolji bakalar u Gradu.

Najpopularnije restoransko jelo na potezu od Kvaternikova trga do Trga bana Jelačića, nalazi se u upravo u Martićevoj ulici u restoranu ”Zlatna Školjka”. Zadnjih godina na Badnjak su se pred ovim restoranom u vlasništvu vrhunskog chefa Ivana Curića (49) stvarali dugački redovi, a zbog velike potražnje bakalara ”to go” ponekad bi sve već bilo rasprodano.

Odlučili smo ga kontaktirati kako bismo otkrili u čemu je tajna bakalara za kojim se stvaraju redovi građana kojima nije problem čekati ni 40 minuta kako bi dobili svoju porciju bakalara.

Foto: Zlatna školjka

SASTOJCI:

  • skuhani očišćeni bakalar
  • riblja juha + tekućina u kojoj se kuha bakalar
  • bijelo vino
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • peršin

NAČIN PRIPREME:

  1. Prvi i osnovni preduvjet jeste odabrati kvalitetan bakalar na tržištu
  2. Ključno je namakanje i mijenjanje vode kako bi bakalar omekšao te se pročistio s ciljem da postignete optimalan okus prilikom kuhanja
  3. Važno je da Vaš bakalar ne bude prežestok, ali da svakako ostanu prepoznatljivi tragovi okusa ribe

 

Foto: Zlatna Školjka

“Tajna je u odličnom spoju ukusa i kvalitete”, ističe Curić.

“Naš bakalar je poseban iz razloga što koristimo vrlo tradicionalnu recepturu, kako bi dobili savršeno jelo. Ljudi su nas jednostavno prepoznali, iako smo malen objekt imamo jako veliku potražnju posebice za Veliki petak i Badnjak, kada se moramo vrlo dobro organizirati kako bismo pripremili velike količine”, dodaje chef.

Foto: Zlatna Školjka

Osvrnuo se na cijenu i količinu restoranskog jela, koja je sudeći po potražnji gostiju prihvatljiva.

“Cijena porcije bakalara je 94 kune, iako se nekima možda čini puno naši gosti ne žale jer znaju koliko truda i vremena ulažemo da bih dobili takvo vrhunsko tradicionalno jelo. Količina bakalara koju poslužujemo u restoranu ili za “to go” je litra zapremine, točnije dva duboka tanjura. Primjerice za jednu četveročlanu obitelj dovoljne su tri porcije, a na koncu ostane dovoljno i za večeru”.

Foto: Zlatna Školjka

 


Komentari