Trganci s masti i špekom gotovi u 15 minuta

FOTO: Youtube

Ovo pojedete ujutro i siti ste do navečer.

Trganci su tradicionalno tijesto koje se pojavljuje diljem Hrvatske, ali i u starozagrebačkim kuharicama su uvjek rado viđeni. Ovo je jedno od onih jela koje će vas pošteno zasititi, pogotovo ako je baš u ovoj kombinaciji sa špekom i masti. “Napucate” se toga i spremni ste za naporan dan.

POTREBNO:

½ kg oštrog brašna
voda
sol
3 žlice masti od pečenja/svinjske masti/pileće masti
luk
špek

PRIPRMA:

Prije nego što išta počnete na vatru stavite posudu s vodom u kojoj ćete kuhati trgance.

Za tijesto ćete u brašno dodati malo soli i polako nadolijevati hladnu vodu i mijesiti dok ono ne postane kompaktno. Sad pokušajte trgati tijesto, ako vam se ne lijepe za ruke i nisu pretvrdi, pogodili ste tijesto baš kako treba. Gotovo tijesto počnite trgati u kipuću vodu i pazite da ne trgate prevelike komadiće jer će se napuhnuti prilikom kuhanja.

Kada iskoristite svo tijesto, pustite trgance da se kuhaju, a za to vrijeme na tavu stavite mast. Kada se ona otopi, na njoj prepržite luk i špek i pazite da vam luk ne izgori. Vatra neka bude lagane do srednje jačine.

Nakon 10 do 15 minuta iz vode izvadite najdeblji trganac, ako je iznutra još tvrd i brašnast, mora se još malo kuhati. Ako su kuhani i mekani, ocijedite ih i prelijte s masti i špekom.

Dobar tek!

>>> Recept za ‘luleke’ kakve su frkale naše bake

>>> Pileći paprikaš kakvog su delali naši stari


Komentari