TKO IM MOŽE ODOLJETI? Zasladite si vikend i napravite štrukle s orasima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedno od najpopularnijih hrvatskih tradicionalnih jela su svima omiljene štrukle. Klasik je to tipičan za područje Zagorja i Zagreba, a mogu biti kuhane ili pečene te slatke ili slane. Iako zahtjeva pripremu tijesta, ne morate te biti majstor u kuhinji da biste zamijesili dobre štrukle. Potrebno vam je svega malo prakse i naravno pouzdan recept. U nastavku vam donosimo recept za slatke štrukle s orasima koje će vam sigurno uljepšati vikend.

Sastojci:

Tijesto:

500 g brašna
pola žličice soli
300 ml mlake vode
5 žlica ulja
žlica octa

Nadjev:

600 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja
200 g mljevenih oraha
150 g šećera

Preljev:

500 ml vrhnja za šlag
2 jaja
malo šećera

Priprema:

Sve sastojke za tijesto stavite u prikladnu zdjelu i umijesite u tijesto. Kada je ono kompaktno, nauljite ga i zamotajte u rastezljivu foliju. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi jedan sat.

Nakon toga, lagano pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto. Savite ga na sredinu i razvaljajte koliko možete. Kako bi bilo što tanje, nauljite ga i razvlačite rukama.

Da bi nadjev bio svuda istog okusa i teksture, sastojke dobro izradite mikserom dok smjesa ne bude glatka. Zatim, premažite tijesto pripremljenim nadjevom pa zamotajte savijaču. Desertnim tanjurićem izrezujete štrukle veličine otprilike širine vašeg dlana.

Namastite dublji lim za pečenje i u njega stavite štrukle. Sastojke za preljev umutite pjenjačom te ga prelijte preko pripremljenih štrukli. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, jedan sat, dok ne dobiju zlatno žutu boju.

U slast!


Komentari