TIPIČAN ZAGREBAČKI KOLAČ: Ove kremšnite oduševit će i ljubitelje čokolade!

Facebook/Zakaj volim Zagreb

Nadaleko poznate zagrebačke kremšnite koje će vas oboriti s nogu. Fantastičan okus, a jednostavna priprema čine dobitnu kombinaciju za ovaj recept.

Sastojci:

BISKVIT
1 pločica lisnatog tijesta
2 i pol l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
30 dkg šećera
2 žlice gustina + 15dkg brašna oštrog
6 žumanjaka
6 bjeljanjaka

GLAZURA
12 dkg margarina
15 dkg tamne čokolade
3-5 kapi ulja

Priprema:

Ispeći lisnato tijesto na obrnutoj strani pleha. Dvije litre mlijeka stavi kuhati sa šećerom. Dobro promiješati pjenjačom i ostaviti da se lagano kuha. U ostalo mlijeko staviti žumanjke, brašno, gustin i puding te dobro izmiksati. Kada mlijeko zavri ukuhati i dobro miješati da ne nastanu grudice. Kada je gotovo napraviti čvrsti snijeg koji se umiješa u još vruću kremu. Ručno ga ulupati.

Namočiti duboki pleh hladnom vodom i u njega sipati vruću kremu. Na kremu staviti lisnato tijesto tako da gornja strana tijesta bude priljubljena na kremu. Ohladiti. Kada se ohladi, prebaciti kompletan kolač na tacnu. Nožem proći po rubovim pleha tako da se odvoji krema. Poklopiti tacnom i naglo okrenuti tako da se krema prebaci na tacnu.

Napraviti šlag i staviti na kremu.

Glazura:

Zakuhati margarin i umiješati čokoladu u njega. Mješati dok se čokolada ne otopi, a zatim preliti preko kremšnita na koje smo stavili šlag.

Bitno je ostaviti kolač vani dok se glazura ne stegne i potom ga držati u frižideru. Prije rezanja kolača on treba biti bar 15 minuta na sobnoj temperaturi, da nebi pucala čokolada.

Potreban je tanki nož i vrela voda.

Uživajte!


Komentari