Svježe povrće ne treba odmah stavljati u hladnjak! Otkrijte naše savjete

Pixabay

Ne treba odmah svježe voće i povrće staviti u hladnjak, jer tako još brže propadne, objasnila je inženjerka fitomedicine i agronomkinja Diana Marjanović, osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info, piše 24 sata.

Najbolje bi bilo voće i povrće pospremiti u hladan podrum ili smočnicu ili, pak, u drveni ormarić kojeg ćete postaviti u onaj dio stana koji se najmanje grije. Naime, u hladnjaku neke vrste voća i povrća razvijaju opasne spojeve koji mogu ozbiljno utjecati na ljudsko zdravlje.

Neke vrste voća i povrća trebaju se skladištiti odvojeno, bez obzira na to gdje se nalaze. Etilen, prirodni plin koji neki plodovi emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća.

”Jabuke, marelice, grožđe, nektarine, šljive, rajčice i kruške ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje do kupina, kupusa, mrkve, cvjetače, kelja te svog lisnatog povrća, jagoda, krastavaca i lubenica. Zeleno lisnato povrće koje od tog plina brže propada drži se na gornjim policama hladnjaka”, objasnila je Marjanović.

Mladi luk ne ispušta etilen te sadrži puno više vlage nego zreli luk pa se drži u hladnjaku na gornjim policama. Lubenice gube aromu i crvenu boju ako se u hladnjaku čuvaju dulje od tri dana.

Postoje pravila i za čuvanje lisnatog povrća, poput mladog kupusa i kelja, karfiola, blitve, raštike i svih vrsta zelenih salata.

”Najbolje ih je čuvati u hladnjaku ili hladnoj prostoriji, glavicama okrenutim prema dolje. Poželjno je da se međusobno ne dodiruju kako biste spriječili stvaranje vlage. Kao i ostalo povrće, nikad im ne biste smjeli skidati listove i prati ih zbog povećane vlage među listovima. Svježe glavice salate poželjno je pohraniti u hladnjak u perforiranu vrećicu s nekoliko listova papirnatih ručnika koji će upijati vlagu. Temperaturu hladnjaka podesite na 3,5 do 4,5°C”, savjetuje Diana.

”Perforacijske vrećice vrlo lako možete napraviti i u kućnoj radinosti tako da se na vrećici od tri litre probuši 20 rupa. Za to vam mogu poslužiti i vrećice od kruha s rupicama koje vam ostanu čiste (bez mrvica) ili koje preokrenete na drugu stranu”, rekla je Diana.

Korjenasto povrće najbolje je čuvati na tamnom i hladnome mjestu gdje postoji optimalno strujanje zraka. Ljetno povrće, poput rajčica, paprika i krastavaca, voli biti na sobnoj temperaturi jer tako bolje dozrijeva.


Komentari