ŠTRUDLICE S PEKMEZOM: Poznati food blogger otkrio tajnu izrade savršenog prhkog tijesta

Foto: Instagram

Hrvoje Stojanov s bloga Opet gladni svakodnevno oduševljava svoje pratitelje slasnim jelima, za koje piše i recepte. Mi smo malo ‘probrljali’ po njegovim receptima i našli jedan koji nam se posebno svidio, a radi se o receptu za slatke prhke štrudlice.

Izrada prhkog tijesta vrlo je jednostavna, piše ovaj food blogger, ali ako se prvi put susrećete sa izradom istoga, Hrvoje je detaljno pojasnio što trebate imati na umu kako bi vam tijesto ispalo što bolje i ukusnije.

Pri izradi prhkog tijesta on koristi isključivo maslac, a njegov je savjet da ga koristite i vi. Maslac je definitivno bolja opcija od margarina, što zbog same strukture tijesta, što zbog puno boljeg okusa slastice.

Ukoliko u slasticama koristite margarin, pokušajte ga zamijeniti maslacem. Danas ga stvarno možete pronaći u trgovini po pristupačnim cijenama, a i vrlo često je na akciji, kaže Hrvoje.

Kako biste izradili tijesto i od njega lakše oblikovali kuglu, bit će vam potrebno jaje i hladna voda. U receptu je naveo točne omjere s kojima će vam tijesto ispasti baš kako treba. Nakon što sjedinite brašno i maslac, potrebno je dodati tekućinu koja će smjesu povezati, a u ovom slučaju to su jaje i voda.

Postoje i verzije sa kiselim vrhnjem, no ovaj vješti amaterski slastičar to nije probao jer uvijek koristi ovaj stari recept kako je radila njegova baka.

Kod izrade štrudlica on koristi isključivo vanilin šećer, u tijesto ne dodaje šećer u prahu ili kristal. Nadjev je sam po sebi sladak i fin, a i na kraju ih samo voli posipati šećerom u prahu tako da doista nije potrebno dodavati šećer u tijesto.

Sastojci:
300 g brašna
150 g hladnog maslaca
prstohvat soli
ribana korica pola limuna
2 vanilin šećera
1 žumanjak
3-4 žlice hladne vode
voćni namaz za punjenje – to može biti vaš omiljeni pekmez ili džem, primjerice od smokve
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U zdjelu u kojoj ćete raditi tijesto stavite brašno, sol, vanilin šećer, limunovu koricu i na kockice narezan hladni maslac. Sastojke sjedinite rukama sve dok ne povežete brašno i maslac. Trebali biste dobiti suhu smjesu nalik krušnim mrvicama.

Dodajte žumanjak i 3 žlice vode te rukama oblikujte tijesto. Tekućina će pomoći da dobijete kompaktnu smjesu. Ukoliko vam je smjesa i dalje suha, slobodno dodajte još žlicu vode. Tijesto lagano izradite rukama i oblikujte kuglu. Kuglu umotajte u prozirnu foliju i pustite da u hladnjaku odmori 30-45 minuta.

Kada je tijesto odmorilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu te razvaljajte u oblik pravokutnika. Debljina tijesta 3-4 mm. Tijesto podijelite na tri trake (od ove količine trebale bi vam ispasti 3) svaka širine cca 5 cm.

Po dužini svake trake po sredini nanesite omiljeni namaz. Gledajte da namaz koji stavljate bude kompaktan i malo gušći kako vam ne bi curio iz štrudlica. Lijevi i desni kraj svake trake spojite na sredini po cijeloj dužini kako biste dobili dugačku štrucu. Višak koji ste dobili po sredini odrežite škarama.

Tako dugačke štrudle prebacite na lim za pečenje (strana kojoj ste rezali višak ide prema dolje) koji ste obložili papirom za pečenje te ih prerežite na dužinu koju želite da budu vaše štrudlice. Pecite na 170-180 u unaprijed zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.

Ako vam pećnica inače jače grije, radije stavite na 170. Pred kraj slobodno vrlo kratko pecite na 200 stupnjeva kako bi dobile laganu boju. Jako je bitno da ih ne prepečete. Još vruće posipajte šećerom u prahu i pustite da se ohlade. Držite ih u kutiji, drugi dan su još bolje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvoje Stojanov (@opetgladni)


Komentari