ŠTO VI PRIPREMATE? Donosimo nekoliko uskrsnih recepata za prste polizati!

Foto: Youtube/screenshot

Približava se Uskrs pa vjerojatno razmišljate što ćete staviti na uskršnji stol kako biste uživali s obitelji. Donosimo vam nekoliko recepata koji vam itekako mogu poslužiti ako ste ostali bez ideja.

Šunka u kruhu
Za pripremu ovog slasnog jela potrebna vam je šunka u komadu (oko 1 kg), 500 g polubijelog brašna, 500 g glatkog brašna, 4 g svježeg kvasca, mala žlica šećera, 3 male žlice soli, 150 ml ulja, 200 ml vode i jaje.

Priprema: Kvasac razmutite u 200 ml mlake vode i žličici šećera te postupno dodajte pomalo brašna dok se smjesa ne zgusne. Stavite je na toplo mjesto 15-ak minuta. Potom na dignuto tijesto dodajte ostatak brašna, sol, ulje i mlake vode prema potrebi dok ne dobijete tvrđe tijesto pa ga stavite ponovno 15 minuta da se diže. Tijesto razvaljajte na debljinu od tri centimetra te uz rub odrežite nekoliko traka za dekoraciju. Pri tome pazite da u komadu ostane dovoljna površina za omatanje šunke. Od traka napravite listiće i savijanjem nekoliko ružica za ukras te to posložite po tijestu u kojem je šunka. Razmutite jaje sa žlicom vode te premažite tijesto listićima i ružicama. Tijesto ostavite pola sata na toplom kako bi se dignulo pa ga pecite oko sat i pol u zagrijanoj pećnici na 130°C. Kad je šunka pečena, prerežite okvir od tijesta, izvadite šunku i dopecite tijesto desetak minuta.

Foto: youtube/screenshot

Punjena jaja
Za pripremu ovog jela potrebno vam je 12 jaja, malo nasjeckanog pršuta, pet crnih maslina, malo nasjeckane zelene paprike, žlica senfa, pola šalice kiselog vrhnja (12% mast), 2 žlice majoneze, češnjak u prahu, papar i sol.

Priprema: Skuhajte jaja, ogulite ih i prepolovite. Potom izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s nasjeckanim pršutom, maslinama, paprikom, senfom, vrhnjem, majonezom, češnjakom i paprom. Količinu hrena možete prilagoditi vlastitom ukusu. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa je istisnite u polovice bjelanjaka.

Foto: Youtube/Screenshot

Muffini sa šparogama i pršutom
Za ove slasne muffine potrebno vam je 12 šparoga, 2 žlice maslinova ulja, 100 g brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo, 150 g pršuta, 100 g sirnog namaza sa začinskim biljem, 2 jaja, mješavina mediteranskih začina, sol i papar.

Priprema: Šparoge blanširajte u slanoj vodi sa žličicom maslaca, a kasnije ih pržite kratko u tavi na malo maslinova ulja. Ohladite ih i izmiksajte štapnim mikserom sa začinima. Mikserom izmiješajte jaja i maslinovo ulje, dodajte brašno s praškom za pecivo i sirni namaz. Umiješajte pršut i šparoge te malo soli. U kalupe stavite papirnate košarice i napunite ih smjesom do pola. Pecite ih na 180°C oko 30 minuta.

Foto: Youtbe/screenshot

Muffini s makom i višnjama
Ako ste ipak ljubitelj slatkoga, za vas donosimo recept za muffine s makom i višnjama. Za ovu vam je slasticu potrebno 115 g maslaca, 240 g bijeloga brašna, 200 g šećera, 200 ml mlijeka, šalica kompota od višnje, žlica praška za pecivo, žlica mljevenog maka, žličica soli, dva jaja i narančina korica.

Priprema: Izmiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite mlijeko i jaja te dodajte rastopljeni maslac, mak i naribanu narančinu koru. Napravite udubinu u smjesi suhih sastojaka i u nju dodajte mokre sastojke. Pomiješajte i dodajte višnje. Pecite u kalupima 25 minuta na 200°C.

Čokoladna Pavlova s malinama
Za ovu su vam slasticu potrebna četiri bjelanjka, prstohvat soli, 175 g šećera u prahu, četiri žlice škrobnog brašna, dvije žlice kakaa u prahu, dvije žličice octa, četiri žumanjka, 120 g šećera, 400 ml mlijeka, 40 g gustina, mahuna vanilije, 40 g maslaca, 200 ml slatkog vrhnja, žlica šećera u prahu, jagode, maline, limunov sok, rastopljena tamna i bijela čokolada.

Foto: YouTube/Screenshot

Priprema: Istucite bjelanjke sa soli, dodajte šećer i ocat te izmiksajte i sa špatulom umiješajte kakao i škrob. Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Prije na papiru nacrtajte krug veličine oko 20 centimetara, stavite smjesu i poravnajte. U pećnicu stavite koru i pecite jedan sat. Nakon toga ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite da se ohladi. Mlijeku dodajte šećer, sjemenke i mahunu vanilije te zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pomiješajte žumanjke i škrobno brašno pa u to  kroz cjedilo dodajte mlijeko. Na laganoj vatri kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte maslac i promiješajte da se maslac rastopi. Prebacite kremu u manju posudu, pokrijte površinu kreme plastičnom folijom i ohladite. Nakon hlađenja izmiksajte je mikserom. Vrhnje za šlag istucite s kremfiksom i sjemenkama vanilije dok ne postane čvrsto pa sa špatulom umiješajte šećer u prahu. Na pari rastopite zasebno tamnu i bijelu čokoladu pa oprano i osušeno voće umačite u čokoladu i stavljajte na papir za pečenje te u frižider da se dobro stisne ili jednostavno posložite tortu tako da na dno stavite jednu koru, dodate kremu i svježe voće, pa dodate drugu koru, kremu i voće, a zatim sve zajedno poprskate rastopljenom čokoladom.


Komentari