Što kad se spoje tjestenina i pizza? Donosimo recept koji trebate isprobati već danas

FOTO: Pixabay

Tjestenina i pizza su dva jela s kojima nikad ne možete pogriješiti, a kad se spoje u jedno, rezultat su – repete!

Na hrvatskom gastro blogu Volim Meso pronašli smo božanstven i jednostavan recept. Obožavamo talijansku kuhinju, a jedan od razloga je – tjestenina. Svestrana je i okus joj se mijenja ovisno o umaku koji koristite što znači da su kombinacije nebrojene. Ovaj recept pretvara sastojke tipične za nadjev pizze (šunka, sir, kobasica, origano) u umak za popularne makarone koje sam dodatno zapekao u pećnici. U umak možete dodati sastojke prema želji i učiniti ga više mediteranskim (masline, pršut) ili slavonskim (ljuta kobasica, dimljeni sir).

zapecena-tjestenina-a-la-pizza-detalj

Priprema:

Tjesteninu po želji, najbolje neke makarone, skuhajte u loncu s posoljenom vodom. U tavi ili posudi koju možete staviti u pećnicu, otopite maslac, a zatim u njega dodajte brašno i napravite zapršku. Zapršku pržite oko 30 sekundi prije nego što u nju dodate koncentrat rajčice. Pomiješajte sve, a zatim prelijete zapršku s mlijekom uz neprestano miješanje. Dodajte u ovom trenutku i začine po želji, a posebno bih naglasio dodavanje origana koji će najviše pomoći u postizanju onog prepoznatljivog pizza okusa i mirisa. Kada umak zavrije, smanjite vatru te ga dodatno na laganoj vatri pustite da ključa oko 5 minuta uz povremeno miješanje.

Zgusnuti umak sklonite s vatre. U njega dodajte tanko narezanu šunku u ovitku i pola mozzarella sira narezanog na listiće. Pomiješajte dobro sve sastojke. Preko svega posipajte malo naribanog polutvrdog sira za pizzu, posložite preostalu mozzarellu te na kraju dodajte i narezanu trajnu kobasicu. Možete slobodno koristiti i tanke roštilj kobasice, samo ih tanko narežite kako bi se mogle termički obraditi u pećnici. Posipajte sve s origanom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10 minuta, dovoljno da se sir otopi, a kobasica ili salama zapeče.


Komentari