STICKY TOFFEE PUDDING Donosimo recept koji ama baš svaki put uspije

Foto: Jedi do mile volje

Hungry Mile ima novi recept. Riječ je o sticky toffee puddingu.  ‘Neodoljivo mekan, gotovo spužvast, ljepljiv i tako odličan za zasladiti i uljepšati tmurne, kišne dane poput ovog. Najbolje od svega što se tako lako i brzo priprema, a tek činjenica da je pripremljen na roštilju!’, napisao je Mile, koji je autor bloga Jedi do mile volje.

Foto: Jedi do mile volje

Sticky toffee pudding

Za biskvit:
200 g mekih sušenih datulja bez koštica
200 ml vruće vode
1 žličica sode bikarbone
75 g mekog maslaca (plus još za podmazivanje)
50 g tamnog muscovado šećera
2 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
150 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo

Za umak:
150 g mekog maslaca
200 g tamnog muscovado šećera
200 ml slatkog vrhnja (plus još za posluživanje)

Foto: Jedi do mile volje

Priprema:

1. Nasjeckajte datulje, stavite ih u zdjelu i prelijte kipućom vodom, dodajte bikarbonu pa sve promiješajte i ostavite 10 minuta.
2. Umutite maslac i šećer dok se dobro ne povežu. Dodajte jedno po jedno jaje, nježno dodajte brašno i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
3. Vilicom promiješajte natopljene datulje, malo ih zgnječite, a zatim ulijte datulje i njihovu tekućinu u tijesto i miksajte da se povežu.
4. Smjesu ulijte u pripremljen i lagano namašćen OptiGrill pekač i pecite 30 minuta na 180 °C, ili dok štapić ne izađe čist.
5. Dok se puding peče, napravite umak: otopite maslac i muscovado šećer na vrlo laganoj vatri. Kad se maslac otopi, lagano miješajte da se i šećer otopi. Umiješajte vrhnje, pa pojačajte vatru i kada zakuha skinite s vatre.
6. Čim je kolač pečen prelijte ga s otprilike trećinom toplog umaka, razvucite ga do rubova da biskvit bude u potpunosti prekriven gustim ljepljivim slojem.
7. Ostavite 20-30 minuta ili do sat vremena, pa iznesite na stol, s ostatkom umaka u vrču i vrhnjem za posluživanje.

Ps. Kolač se može pripremiti i u pećnici, prethodno ju zagrijte i pecite na 180.


Komentari