Sretan Dan kave svima koji slave: Hrvati u ispijanju kave provode 182 sata godišnje

Foto: Zvonimir Barisin / Cropix

Danas se obilježava Međunarodni dan kave, koji je prvi put službeno obilježen 1. listopada 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO-a, u organizaciji International Coffee Organization (ICO).

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a ljubitelji širom svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica ovog napitka. Ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Prosječan Hrvat u ispijanju kave provede 182 sata godišnje, a u tom razdoblju popije pet kilograma tog napitka. Većina se nas budi uz kavu, radni dan započinjemo uz šalicu kave, često je pijemo u pauzi za ručak, nakon posla, tijekom večernjeg izlaska… U našoj kulturi kava gotovo da ima kultni status, a nerijetko kavom mjerimo i kvalitetu života – “nemam ni za kavu”, fraza je kojom ćemo definirati da nam doista nije lako…

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u kod nas gdje se kava najčešće pije polako, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da puno bolje otpušta svoju aromu kada se pije u velikim gutljajima.

Pokazalo se kako je najbolje ispijati kavu između 10 sati ujutro i podneva te između 14 sati i 15 sati poslijepodne, a dokazano najviše volimo uživati u mirisu svježe mljevene kave i u njenom finom, kremastom i pjenastom okusu. Istraživanje Science Healtha pokazalo je da je za zdravlje korisno ako pijemo tri do četiri šalice kave dnevno.

FOTO: Wikimedia Commons

Postoji čak 65 različitih vrsta kave, a više je od 10 tisuća varijacija kave u okusima, sastavima i izgledu. No, samo se jedna vrsta kave koristi za proizvodnju ovog najfinijeg napitka, a zove se Eucoffea. Sama Eucoffea ima dvije podvrste kave: robustu i arabicu. Kao glavne razlike između ove dvije vrste ističe se kvalitetniji okus arabice i kremastiji okus robuste.

Arabica ima najfiniji okus i aromu. Podrijetlo arabice povezuje se s jugozapadnim predjelima Etiopije gdje se počela uzgajati prije više od tisuću godina. Arabica se često opisuje kao kava najviše kvalitete koja ima jaču aromu i pun okus, a njen okus najčešće obilježavaju note karamele, čokolade ili lješnjaka. Ova najstarija vrsta kave svojim zrncima opskrbljuje čak 70% svjetskih potreba za kavom.


Komentari