Sramotan ispad na društvenim mrežama: Smetaju im gluhi konobari u zagrebačkom kafiću

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Možete li zamisliti da se građani bune na to što gluhe osobe rade u ‘konobarskom miljeu’?

U zagrebačkoj Ulici kneza Mislava otvoren je prvi Silent Caffe, odnosno kafić u kojem su zaposleni gluhi i nagluhi konobari. Hvalevrijedan je to projekt koji pokazuje kako je moguće u radni odnos uključite osobe s tom vrstom invaliditeta. Gosti u Silent Caffeu naručuju piće pomoću tableta, radi prevladavanja komunikacijskih barijera.

Silent café kao primjer ugostiteljskog objekta za gluhe inovativan je primjer integracije gluhih i nagluhih osoba u zajednicu čujućih.

No, postoji i ona ružna strana priče… Možete li zamisliti da se građani bune na to što gluhe osobe rade u ‘konobarskom miljeu’? Znamo, teško je za povjerovati, ali i to je moguće.

Komentar jednog Zagrepčanina posebno nas je dirnuo, jer objašnjava sav jad i jal osoba koje nemaju razumijevanja niti empatije ni za koga osim za sebe. Sramotno, ali istinito. Ipak, pred sam kraj posta, Zagrepčanin daje i svoje objašnjenje zašto je tome tako i kome zapravo smetaju gluhe osobe u ovom poslu.

”U Zagrebu je otvoren prvi kafić u kojem rade gluhe osobe; jednostavnom tehničkom nadgradnjom (gosti za stolom sami odabiru, pomoću tableta, pića koja žele naručiti, bez da zovu ili uopće ulaze u interakciju sa konobarom) omogućeno je mladim, a počesto iz društva isključenim osobama da se zaposle, što bi trebalo predstavljati pomicanje unaprijed, no nisu svi takvog stava…

Čitam tako komentare mojih dragih sugrađana kojima nije jasno što uopće gluhe osobe imaju raditi u konobarskom miljeu budući da taj posao pretpostavlja “komunikaciju”. Zašto ne odu raditi nešto drugo, pitaju se pametnjakovići. Otvaram profile pa već na prvu vidim da je riječ o nekakvim polupismenim konobaricama i tupastim konobarima koji su se očito osjetili ugroženima od strane lokalnih invalida (i to čak trojice njih koji su uspjeli pronaći posao kroz ovaj projekt!).

Blago mi idu na jetra idioti koji smatraju da su konobari njihovi osobni psihijatri koji bi trebali sa smješkom slušati tugaljke, no još više mi na jetra idu ovakvi malograđani koji su spremni verbalno žrtvovati i ono malo šutljivih invalida da bi sebi dali na značenju. Mislite da ste bitni jer slušate ljubavne jade pijanaca u lokalnoj birtiji, “kako će oni pričati sa klijentima, oni ne kuže”? Dabogda vam ja došao za šank, klošari”, napisao je ljutiti gost Silent Caffea.

screenshoot/facebook


Komentari