Redakcija je odabrala: Kraševi proizvodi kojima smo uvijek vjerni

“Može deset deka čokoladnih grožđica, deset deka čokoladne riže, 10 komada ledenih kocki” i tako dalje, kopali smo kao klinci po rinfuzi u Krašu.

Za slatkiše smo bili uvijek raspoloženi i svaku priliku smo koristili da odmotamo neki bombon ili čokoladicu. Skupljali smo sličice iz Životinjskog carstva, to nam je uvijek bio dobar izgovor za slatko, slagali smo “sendviče” od domaćica (ok, to radimo i danas) i topili bajadere u ustima dok nas nisu zaboljeli zubi. Tako smo neki dan čavrljali o tome koja nam je omiljena slastica i složili nekoliko omiljenih koje jedemo i dan danas.

Bajadera jE apsolutna pobjednica, a najbrža na izboru je bila naša noviniraka N.B. “Bajadera. Zakaj? Živim pokraj Kraša i otkad znam za sebe, uvijek kada bi radili Bajaderu u ranim jutarnjim satima po njoj bi mirisao cijeli kvart. A okus se podudarao s neodoljivim mirisom. Sve čokoladne slastice nekako su slične, no Bajadera je jedinstvena.”

bajadera1

Domaćica je samo naizgled običan keks, to već svi znate. Pritom mislim na onu prvu koju često zovemo obična. Njezina obitelj se proširila na zanimljive kombinacije okusa, ali uvijek se vraćamo prvom okusu. “Najbolji sendvič je Domaćica sendvič” – V.Š.

productPhotos_248

Bananko. “Uvijek bi kao mala dobila samo jedan, a baka ih je skrivala u svom kredencu. Jednom sam našla cijelu šaku i onda bi svaki dan mudro rekla baki: Baka, jel mogu u dućan po Bananko? Uglavnom ima nekakvu sentimentalnu vrijednost.”

Bananko-Original-Chocolate-30-gram

Napolitanke. “Kod nas doma vlada nesuglasje hahaha, tati su Domaćica najgori keksi, ja ih obožavam, a gušimo se u Napolitankama. Zdjela mlijeka i Napolitanke i miran si.” – Ž.O.

dsifhasih

505 s crtom. “Bake bi ih uvijek imale spremljene u nekim tajnim pretincima u metalnim kutijicama, čuvale bi ih za nas unuke kako bi nas počastile nakon dugog dana. Bila bi nam to prava nagrada, a sam okus bio je sladak i neodoljiv. Djelovale su još primamljivije zbog šarenih boja. Sjećam se da sam najviše voljela crvene zbog voćnog okusa. Budući da sam iz Zagorja, često bismo tijekom tih slatkih trenutaka pjevali: Dojdi, dojdi Barek vu našu staru klet, bombone sem ti kupil s črtom 505” – L.Š.

505-s-crtom-790x526


Komentari