Recept za najsočnije krafne bez upijanja masnoća: Pogledajte kako se prave

Pixabay

Simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima, piše zadovoljna.hr. Zahvaljujući mamama, ipak možemo doći do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme.

Ovo je recept za najsočnije krafne bez upijanja masnoća!

Sastojci za krafne su sljedeći:

– 1 kg glatkog brašna
– 2 cijela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šalice šećera
– 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 čajna žlica rakije
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mlijeka
– 1 kocka svježeg kvasca

U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (koje ne smije biti prevruće) te dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i ubacite svježi kvasac. Ostavite da se smjesa digne.


Nakon toga jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, koju potom dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Zatim dodajte toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac, a naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

Tako dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, a potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada iskoristite cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, ali ne smije biti pregrijano kakvo možete prepoznati po stvaranju mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, a nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta, baš poput originalnog izgleda).

Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ih složite na papirnate kuhinjske ubruse.

Zadovoljna. hr donosi i nekoliko savjeta:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

2. Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Dobar tek!

Komentari

loading...