PRAVE ZAGREBAČKE KREMŠNITE: Zasladite vikend tradicionalnim desertom

Facebook/ Zakaj volim Zagreb

Samoborska, iz Podlehnika ili zagrebačka, kremšnita je uvjek rado viđena na tanjurima. 

Najpopularnije su samoborska i zagrebačka kremšnita, a razlikuju se po zadnjem sloju. Zagrebačka ima čokoladnu glazuru na vrsku, a samoborska lisnato tijesto.

POTREBNO:

250 g zamrznutog lisnatog tijesta

600 ml vrhnja za šlag

Za kremu:

8 jaja srednje veličine
25 dkg šećera
4 vanilin šećera
30 dkg oštrog brašna
7,5 dcl vode
7,5 dcl mlijeka
15 dkg šećera u prahu

Za glazuru:

200 g čokolade
30 g maslaca

PRIPREMA:

Lisnato tijesto odmrznite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje. Razvaljano tijesto prebacite u lim i pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečenu koru ostavite da se ohladi 20-30 minuta.

U veću posudu ulijte vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu), dodajte vanilin šećer i stavite kuhati na srednju vatru. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, zatim ih miksajte sa šećerom,dok smjesna ne bude pjenasta. U to odajte brašno i mlijeko i dobro izmiješajte da ne bude grudica.

U vrelo mlijeko usipajte smjesu od žumanjaka i kuhajte uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme umiješajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu. Kad je žuta krema kuhana, u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri miješajte još dvije minute da povežete obje smjese. Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u posudu za pečenje, lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Istucite šlag i namažite preko žute kreme.

Za glazuru čokoladu rastopite u zagrijanom maslacu, malo ohladite i tako pripremljenu glazuru prelijte preko kolača.

Dobar tek!


Komentari