Brze fritule sa jogurtom za fašničke dane

Pixabay

Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama, a u Primorju i Istri je običaj da se rade za vrijeme Božićnih blagdana, kako prenosi Domaćica. Obično im se dodaje rakija i korica limuna, a mogu se raditi i sa grožđicama. Rakija u fritulama i kroštulama može se zamijeniti i rumom.

Fritule su savršena slastica za fašničke dane, a ono što je posebno privlačno kod ovih fritula je to što za ovaj jednostavan recept treba samo jedna posuda i pjenjača.

Ukoliko kod kuće nemate nijednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovakvo tijesto ni bez toga neće popiti puno ulja.

A ako, primjerice, volite jabuke i cimet, tada u ovu smjesu možete naribati jednu srednju jabuku i dodati začina po želji i ukusu.

Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg tijesta s praškom za pecivo.

Potrebni su sljedeći sastojci:
1 jaje
180 ili 200 ml tekućeg jogurta
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije može i bez tog
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
po želji: limunova korica jabuka, cimet…

Ulje ugrijte u loncu – treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ali ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano.

Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol, nakon čega umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite kako bi tijesto bilo gusto.

Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca te ju napunite smjesom za fritule.

Fritule istiskujte iznad lonca s uljem, a kada izađe “crvić” duljine slične kao i širine vrećice, prerežite ga nožićem kako bi pao u ulje.

Nemojte prepuniti lonac fritulama već ostavite mjesta da se mogu napuhnuti, a da se pritom mogu same okretati.

Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.


Komentari