SEZONA JE POČELA: Šparoge zapečene sa sirom i šunkom ćete smazati u sekundi

Foto: Pinterest

Počinje sezona šparoga, iskoristite ih jer su izuzetno zdrave, ali i ukusne.

Sastojci:
pola kilograma šparoga
2 kriške šunke
80 g mekog sira
2 jaja
parmezan
sol, maslac

Priprema:
Šparoge očistite i kratko prokuhajte kako bi ostale čvrste pa ih ocijedite. Namastite vatrostalnu posudu pa u nju poslažite šparoge tako da im vrhovi budu okrenuti prema sredini. Na sve to stavite nekoliko komadića maslaca pa dodajte šunku i sir. Umutite jaja, u njih dodajte začine i parmezan pa smjesu prelijte preko šparoga i pecite na 220 stupnjeva desetak minuta.

Inače, šparoge su iznimno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija te magnezija, šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže inulin prebiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije.

Zahvaljujući folnoj kiselini za koju je utvrđeno da smanjuje broj srčanih udara za 10 posto, šparoge su izrazito zdrave za razvoj fetusa te se preporučuju trudnicama, a folna kiselina i glutamin zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.


Komentari