SAVJET IZ ZAGREBAČKE MESNICE Kako prepoznati dobru šunku i što je razlikuje od one iz trgovačkog lanca

FOTO: Pixabay

Glavna zvijezda uskrsne trpeze svakako je šunka, a kako prepoznati i gdje kupiti najbolju, doznali smo u jednoj od brojnih zagrebačkih mesnica.

“Šunka treba biti bucmasta. Za Uskrs u ponudi bude svakakvih šunki – imate rolanu, onu cijelu, šunkicu sa kožom ili bez kože. Najbolja od tih svih je ona koja nije rolana, to možete biti sigurni i znate da je čisto meso, da nije nešto motano i stavljeno u mrežicu”, rekli su nam iz mesnice.

Osim vrste i izgleda, cijena je također važan kriterij za kupce. Trenutno je na akcijama pa se može pronaći već od 40 kuna za kilogram u poznatim zagrebačkim trgovačkim lancima.

Ove male, tradicionalne kalorijske bombe se mogu pronaći u mesnicama ili mesnim odjelima u trgovinama. Osim vrste mesa i cijene, razlikuje se i način obrade.

“Razlika je u tome što su u trgovačkim centrima špricane rolice. To vam se napravi pac, ušprican unutra u meso i one su kuhane već, a kod nas je to klasična šunka, na starinski napacano meso i dimljeno bez ikakvih aditiva i štetnih tvari”, pojasnio je mesar.

Otkrili su nam i kako je najbolje pripremiti te s čime kombinirati. “Najbolji način pripreme šunke je kuhanje, naravno. Znači, za jednu kilu šunke potrebno je sat vremena kuhanja. I naravno, kombinirate ju sa onim što volite, francuska ili kakav umak”, zaključili su.

Komentari