Sarma kakvu još niste kušali: Ovaj recept čuvat ćete samo za sebe i svoje

Za pripremu ove sarme treba vam nešto više sastojaka, no rezultat će vas oduševiti.

Sastojci

  • 700 g mješanog mljevenog mesa,
  • glavica kiselog kupusa,
  • 10 dag slanine
  • glavica luka sitno narezana,
  • 15 dag riže,
  • dvije žličice soli,
  • pola žlice mljevenog papra,
  • jaja,

Izmiješajte sve sastojke i oblikujte sarmice.

Priprema:

Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo.

Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu.

Nasjeckajte luk,i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.

Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.

Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso.

Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.

Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorile. Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite rezanog kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata.

Na kraju dodajte naribajte sirovi krumpir umjesto zaprške. Pustite da se sarma kuha još sat i pol.


Komentari