Šarena riža mami izgledom i mirisom! Poslužit će i kao cjelovit obrok

Foto: Zagreb.info

Ako želite pojesti cjelovit obrok bez mesa, ovo je pravi recept za vas! Rižu s puno dobrih začina željet ćete pripremati iznova i iznova, jer uz malo utrošenog truda i vremena, dobijete ukusni ručak.

Sastojci:

1 glavica luka

1 manja mrkva

100 ml bijelog vina

1 šalica riže

4 šalice pilećeg bujona

2 žlice maslaca

2 žlice suncokretova ulja

100 ml vode

2 jušne žlice ribanog sira

peršin, sol, papar

Priprema:

Očistite luk te ga izrežite na kockice, a mrkvu očistite, operite te izrežite ljuštilicom za povrće na duže trake. U posudu s debljim dnom stavite ulje i maslac. Kada se ugriju, dodajte luk i mrkvu te ih popržite. Bujon stavite na vatru da provre. Rižu stavite u cjedilo te je operite pod mlazom hladne vode sve dok voda ne bude bistra. U propržen luk i mrkvu dodajte rižu i pržite je minutu-dvije, tako da se svako zrno obloži masnoćom.

Zatim dodajte papar i jednu grabilicu bujona, sve vrijeme miješajući. Kada riža upije svu tekućinu, dodajte još jednu grabilicu bujona. Sve vrijeme miješajte kuhačom i odljepljujte zrna riže koja će se lijepiti za dno lonca.

Bujon dodajte čim riža upije prethodno uliven, ali samo po grabilicu. Temperatura kod pripreme rižota ne smije biti previše visoka jer će tekućina prebrzo ispariti pa će riža izvana biti meka, a iznutra tvrda. Vatra ne smije biti ni preslaba jer će riža biti ljepljiva, što je još gore.

Temperatura treba biti takva da se riža može skuhati za 20 do 30 minuta. Najbolje je da nakon 20-ak minuta probate zrno riže i procijenite je li potrebno dodati još bujona. Potom dodajte žlicu svježe nasjeckana peršina, a po potrebi još i sol i žličicu maslaca.

Komentari