Želite recept za roštilj na kojem će vam pozavidjeti vrhunski grill majstori? Evo ga!

Facebook/roštilj

Proljeće je već tradicionalno postalo vrijeme kada koristimo doslovno svaki sunčani dan za boravak na svježem zraku, a druženje uz roštilj jedna je od omiljenih aktivnosti onih mlađih, ali i starijih. O prednostima roštilja i piknika ne moramo posebno govoriti, ali priznajte, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.

Evo savjeta kako da to postignete i postanete pravi stručnjak za spremanje roštilja!

Priprema i začini za meso

Ovo možete napraviti na dva načina. Oni koji začine i sole prije pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i papre tek kada ih izvade na tanjur. Piletina, puretina, janjetina, zatim pljeskavice i ćevapčići bolji su ako se prije začine. Govedina i teletina (posebno jetrica) puno su mekši ako se sole nakon pečenja!

Od američkog načina pečenja na roštilju koji pliva u umaku vrijedi preuzeti začinjanje marinadom:

Nasjeckati i izmiješati dva režnja bijelog luka, ljutu papričicu, grančicu ružmarina, svježeg mažurana, list lovora, sok od pola limuna, žličicu smeđeg šećera, soli, papra i 1 dcl maslinova ulja. S tim dobro istrljajte meso, ostatkom ga prelijte, poklopite i držate nekoliko sati prije nego se stavi na roštilj. Ovu marinadu najbolje je koristiti kod pripreme piletine, puretine te obavezno janjetine.

Najčešća pogreška pečenja na žaru je u prvom redu je prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suho i bezukusno. Govedina, teletina i janjetina, kada ih se prepeče doslovno su upropašteni. Kako biste to izbjegli, ova vrsta mesa mora biti ružičasta u sredini! To ne znači kako meso mora biti krvavo, zato obratite pažnju da osim ružičaste boje, meso u tom području bude suho, odnosno bez krvi!

Ove savjete isprobajte prvom prilikom. I ne zaboravite, stručnjaci kažu da majstor postajete praksom, stoga meso u ruke, društvo na jednom mjestu i – dobrom zabavom do savršenstva!

 

Komentari