Zdravo, a slatko: Recept čokoladu bez šećera

Pixabay

O štetnosti industrijski proizvedenog šećera, nije potrebno pisati. Da svijest o tome, kao i o štetnosti drugih sastojaka, raste, govori činjenica da gotovo svaka trgovina hranom danas ima jedan “zdravi” kutak.

Ono što unosimo u organizam, utječe na naše zdravlje, pozitivno ili negativno. Pa zašto onda ne bismo uživali u čokoladi bez grižnje savjesti?

Danas je moguće pronaći brojne verzije čokolada bez šećera, čija je najčešća zamjena stevija – biljka i do 300 puta slađa od industrijski proizvedenog šećera, kako navodi Ordinacija.hr. Osim stevije, dobre alternative industrijski rafiniranom šećeru su i med, agavin situp, ali i prirodni zaslađivači koji ne podižu razinu šećera u krvi- ksilitol i ertitritol (prema FIT TIJELO).

Zdravu čokoladu možete napraviti i kod kuće. Kreni zdravo donosi recept za koji su potrebni sljedeći sastojci:

1 čaša = 250 ml

  • 1 čaša kakao maslaca,
  • 1/4 čaše sirovog kakao praha,
  • 1/4 čaše agavinog ili javorovog sirupa

Na pari lagano rastopite kakao maslac, pri čemu trebate pripaziti  da posuda u kojoj se nalazi maslac ne dodiruje vodu. Nakon toga u tekući (rastopljeni) kakao maslac umiješate sirupa po želji. Zatim malo po malo dodajte kakao prah i miješajte.

Tako tekuću čokoladu stavite u kalupe. Preporučuje se da to budu silikonski kalupi. Ovisno o efektu koji želite postići, možete koristiti kalupe za praline ili kalupe za led. Pritom će ,korištenjem kalupa za praline, vaša čokolada imati sjaj, a u kalupima za led postići ćete hrapaviju teksturu. U čokoladu možete dodati orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili oraha, ali i sušeno voće po želji.

Kada je čokolada u kalupima, stavite ju u frižider na sat vremena. Nakon toga uživajte u čarima domaće čokolade!

Komentari