Zašto ne biste trebali “cugati” ako pijete antibiotik

Bili ste dovoljno odgovorni da odete na liječnika i dobijete antibiotike za upalu koja vas muči, a baš je večeras tulum koji ne želite propustiti 

Tehnički, znamo da ne bi trebali “cugati” kad pijemo antibiotike, ali što ako se nađemo u situaciji da ga ne možemo izbjeći? Možda vam je prijatelj savjetovao kako vam neće biti ništa, osim što ćete se malo brže napiti, ali nije baš samo to na stvari.

Postoje dva glavna razloga zašto biste trebali izbjegavati alkohol za vrijeme konzumiranja alkohola. Osim što će “stopirati” djelovanje antibiotika i samo liječenje će trajati puno dulje od tipičnog mamurluka dan poslije. Ako se ipak odlučite konzumirati nekoliko čašica dok ste na antibioticima mogli bi doživjeti sljedeće simptome: ubrzani rad srca, promjena u krvnom tlaku, mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja, crvenilo kože, a moglo bi doći i do oštećenja jetre.

Alkohol je također sredstvo koje pogoduje depresivnom djelovanju na središnji živčani sustav, pa kada se kombinira s antibioticima (ili lijekovima) koji također utječu na središnji živčani sustav, “učinci mogu biti potencirani”. Drugim riječima, simptomi poput slabe koordinacije, vrtoglavice, se povećavaju jer oba djeluju na središnji živčani sustav.

Eto, dok ste možda mislili da ste brže pijaniji, čini se da je stvar ipak malo složenija od samog pijanstva.


Komentari