(VIDEO) Recept za totalne neznalice: 7 ziheraških savjeta za savršenu blagdansku puricu

Pinterest

Kakvi bi to blagdani bili bez sočne pečene purice s mlincima? Ako ste od onih koje prvi put rade puricu, ovaj recept je idealan za vas! Bez brige, to što je recept jednostavan ne znači da purica neće biti- TOP!

Sastojci:
1 purica
2 glavice crvenog luka
2-3 mrkve
1 stapka celera
½ l pilećeg temeljca
200 ml bijelog vina
ružmarin, bosiljak, timijan ili neki drugi začini po želji
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

1. U lim za pečenje dodajte komade luka, mrkve i celera. Povrće ne morate sjeckati na fine komade niti pažljivo ljuštiti – ono je tu samo zbog okusa. Preko lima za pečenje stavite rešetku, a u lim dodajte i pileći temeljac te vino.

2. Da bi se purica dobro ispekla u pećnici, potrebno ju je odlediti do kraja i pustiti da dostigne sobnu temperaturu. Takvu puricu dobro zasolite i popaprite iznutra te izvana.

3. Ako možete podvući ruke pod kožu purice, izmasirajte meso ptice kombinacijom maslinova ulja i začina po želji, a umjesto ulja možete upotrijebiti i maslac. Ako se bojite da ćete oštetiti kožu, istu smjesu iskoristite preko nje.

4. Udubinu očišćene ptice napunite polovicom luka i jabuke i tako sačuvajte vlažnost jela.

5. Krilca stavite ‘iza leđa’ kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.

6. Puricu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja.

7. Želite li zlatno-žutu i hrskavu koricu na purici, tijekom pečenja izvadite pticu iz pećnice i dobro je ‘okupajte’ sokovima koji su se skupili u limu.

Cijeli proces pripreme pečene purice pogledajte u videu.

Komentari