UVIJEK SE TRAŽI KRIŠKA VIŠE: Blagdanski kolač s limunom i borovnicama kao atipično zimsko osvježenje

Foto: OPG Volim borovnice

Blagdanski kolač od limuna i borovnica recept je domaćeg OPG-a Volim borovnice. Kombinacija atipična za ovo zimsko razdoblje zasigurno će se isticati među tradicionalnim suhim i čokoladnim slasticama koje se pripremaju za Božić. Donosimo recept za njegovu pripremu.

Ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti
na dno. Zato je bitno da tijesto bude gusto. Ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova – ubacite borovnice u malo brašna.

Sastojci
300 g smrznutih borovnica
18 dag maslaca
18 dag šećera
18 dag oštrog brašna
3 jaja
vrećica vanilin šećera
korica od 1 limuna
1 žličica praška za pecivo

Za ocaklinu
20 dag šećera u prahu
sok od 2 limuna

Priprema
Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin všećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istući čvrsti snijeg.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.

U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva na 30 do 40 minuta.
Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako da prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka. Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.

Osim ovog recepta, OPG Volim borovnice nudi preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice te sok od borovnica.


Komentari