‘UNDERGROUND’ SPECIJALITET: Znate za lasagne, ali jeste li ikada kušali parmigianu?

Ovo tradicionalno jelo od patlidžana s juga Italije nije toliko poznato kao lasagne. Međutim, uvjeravamo vas da ga itekako vrijedi probati, ako to već dosada niste napravili!

Sastojci:

Umak
450 g konzerviranih pelata
3 režnja češnjaka, usitniti
1 žlica maslinovog ulja
1/4 šalice crvenog vina
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
1/4 šalice lišća svježeg bosiljka

Patlidžani
800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
sol
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice oraha
1/2 šalice naribanog parmezana
3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne. Pećnicu zagrijte na 230°C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.

Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini. Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja, piše Gastro.hr. 


Komentari