Ubojica Macolinog brata može se braniti sa slobode ako skupi 2 i pol milijuna kuna

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predložio je da jamstvo u novcu zamijeni nekretninom.

Zagrebački župnaijski sud potvrdio je optužnicu protiv Dušana Denija Vrhovca (30), koji je optužen za ubojstvo Frane Oreškovića (53), brata poznatog ugostitelja Željka Oreškovića Macole. Samo dan prije potvrde optužnice Ustavni sud je ubojici odbio tužbu vezanu za zamjenu jamčevine.

Naime, iako je Vrhovcu, koji je u istažnom pritvoru od uhićenja u travnju prošle godine, produžen istražni zatvor, navedeno je i da se on može braniti sa slobode ukoliko plati jamčevinu od 2,5 milijuna kuna. 

Htio je iznos platiti nekretninama

Nakon uhićenja određeno je da se jamčevina može platiti u gotovom novcu, ali do siječnja 2017. Vrhovec nije uspio skupiti toliki novac. Upravo zbog toga predložio je da se jamstvo u novcu zamijeni jamčevinom u nekretninama te je ponudio tri nekretnine u vlasništvu bake njegove supruge i jedne obiteljske prijateljice. Na te nekretnine sud bi stavio hipoteku. Ovakav zahtjev je obrazložio lošom financijskom situacijom u kojoj se nalazi njegova obitelj koja nikako ne može skupiti 2,5 milijuna, a kredit ne mogu dobiti.

Sud je prihvatio prijedlog da se novčano jamstvo zamijeni onim u nekretninama no tužiteljstvo se žalilo na to. U njihovoj žalbi je stajalo da se protive zamjeni jamstva te da se okolnosti u kojima je novčano jamstvo određeno, nisu promijenile. Vrhovni sud to je prihvatio te je ukinuo mogućnost zamjene jamstva, a obrazložili su da se pri određivanju jamstva, osim o težini kaznenog djela, vodi računa o osobnim i materijalnim prilikama okrivljenika, a ne njegove obitelji i prijatelja. Uz to, Vrhovni sud je istaknuo i da se Vrhovac nije žalio ni na visinu jamstva ni na oblik polaganja istog u gotovini.

Nakon te odluke Vrhovnog suda Vrhovac je podnio ustavnu tužbu jer smatra da mu je uskraćena mogućnost da istražni zatvor zamijeni primjerenom jamčevinom, ali ta tužba je odbijena. Ova odluča je obrazložena time što se Vrhovac nije žalio na produljenje istražnog pritvora, što znači da to nije ni osporavao. Ustavni sud dtava je da Vrhovac tužbom želi samo osporiti odluku Vrhovnog suda u kojoj, prema Ustavnom sudu, nema ništa sporno.

Ubio Oreškovića zbog duga?

Nakon posljednje odluka suda jasno je da će se Vrhovac moći braniti sa slobode samo ako položi jamstvo od 2 i pol milijuna kuna u gotovini.

S obzirom na to da novac još uvijek nije skupio, na današnje pripremno ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, doći će iz Remetinca. Na pripremnom ročištu biti će izloženi dokazi koje strane u postupku misle izvesti tijekom suđenja. Nakon toga će sud odlučiti o datuma početka suđenja.

U optužnici stoji da je Vrhovac Oreškovića ubio hicima iz pištolja 21. travnja 2016. godine oko 21 sat u Lopudskoj ulici u Zagrebu. Kao motiv ubojstva  navodi se dug od 10.000 eura, a Vrhovac je nakon ubojstva pobjegao, ali je uhićen nekoliko dana kasnije, piše Večernji. 

>>> NEVJEROJATANI DETALJI UBOJSTVA FRAJNE OREŠKOVIĆA: Na sprovodu Macolina brata bio ubojičin otac…

>>> POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ UBOJSTVA MACOLINA BRATA: Ovaj čovjek je likvidirao Franu Oreškovića


Komentari