STARA ZAGREBAČKA KUHARICA! Ovako se nekoć u Zagrebu pripremala riba: Iznenadit će vas nevjerojatan popis

FOTO: Flickr

U Zagrebu se vjerovali ili ne od pamtivjeka pripremaju riblji specijaliteti, a o nekima od njih u svojoj knjizi Nova zagrebačka kuharica progovara Marija Kumičić još početkom prošlog stoljeća.

Ribe iz zagrebačke ribarnice, koje su se konzumirale početkom prošlog stoljeća objavljene su i u Facebook grupi Starozagrebački recepti pa tako tamo stoje: losos, crveni losos, haringa, sardeljice, lubini, zubaci, oslići, rumbac, moruna, jegulja, tuna, orada, lokarda, trilja, iverak, kamenice (znači vidi čuda i školjke su jeli), šarge, kanjci, lovrati, scampi, grunja, lokarde, sipe, ježevi, plavice, sleđ (halo, sleđ), migulje, rakovi morski, morski pauci, jastog, oštrige, prstci, datule, morski puži.

Uz to u grupi objavljuju i niz starinskih recepata iz navedene knjige:

Kuhane morske ribe

“Luben (Branzin), rumbac (Rombo), zubatac (Dental), oslić (Kabeljau) i druge morske ribe oljušti, očisti, osoli pa metni u hladnu slanu vodu s korienjem i lovorovim lišćem.

Kuhaj uz umjerenu vatru (ne treba dulje kuhati od riba iz sladkih voda, dok izbulje oči i dok se meso počima riešiti od kostih).

Čorba od morskih riba ne upotrebljava se za pripravljanje ribjih umaka (Fisch Saucen).

Popečci sa skorupom i kapari

Popečci od linja (Schleihen), fogoša morune (Hausen) ili drugih riba peku se s maslacem i lukom.

Doda se kisela skorupa, zatim limunova soka i korice, kapari, peršin i maslac pa pirjani u pečenjarki (Rohr).

Brodetto od raznih riba

Šarge, kanjce, lovrate, rumbaca, nekoliko raka (scampi) ili druge ovim slične ribe u komade razreži i ovako pripravi:

U razžareno ulje metni malo mrvica, zatim glavicu luka na kolutiće rezana, kad ovo zažuti prilično mnogo sitno izsječena zelena peršina i zrno češnjaka, pa 2 do 3 žlice rajčice, napokon ribu komad do komada.

Kad ribu prođe ulje tad soli i papraj, ulij čašu dobra octa i malo vode. Tako metni u pečenjarku i tu neka kuha 1/2 sata. Kadikad tresi posudu, da se riba za dno ne uhvati.

Udjeni losos

Udjeni se losos nareže takav kakav jest na tanke ploške, s kojih se koža ogulji. Ukrasi se peršinom i posloži poput šunke”, stoji u starim receptima.

Ne znate što bi danas za ručak? Imamo ideju za odličan posni domaći recept


Komentari