Sjećate li se pogačica sa čvarcima?

www.cukraszda.net

Malene pogačice sa čvarcima zalogaj su koji paše u svako doba dana. Donosimo vam recept da vas podsjetimo na neka davnija vremena…

Sastojci:

500 gr brašna

300 gr čvaraka

2+1 žumanjka

1/2 kocke kvasca

200 ml mlijeka

sol

papar

150 ml piva

50-100 gr masti

Priprema:

U toplo mlijeko izmrviti kvasac i dodati šećer, promiješati pa ostaviti da kvasac da se diže 10 minuta. Dok se kvasac diže isjeckajte sitno čvarke. U posudu staviti pola mjere brašna, pa istresti nadignuti kvasac i promiješati. Zatim dodati 2 žumanjka, sol i papar, čvarke, pivo i opet sve promiješati, pa uz postepeno dodavanje brašna umijesiti tijesto…dobro izraditi tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta -na sobnoj temperaturi. Kada je tijesto naraslo, istresite ga na radnu površinu, premijesite i razvucite na debljinu 5 mm te premažite hladnom masću u tankom sloju. Tijesto preklopite kao knjigu. Prvo jednim dijelom do polovine, a onda s drugom polovinom preko prve polovine. Ovako spremljeno tijesto neka opet odmara 30 min. Ponoviti postupak još 2 puta uz odmaranje.

Na kraju razvucite tijesto na debljinu 1 cm. Pogačice izvadite modlom, okrugle ili ih isjećite na četvrtaste, po želji. Slagati u pleh i premazati žumanjkom, malo posoliti odozgo i posuti sezamom, pa uključiti pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Neka se pogačice dižu dok se ne zagrije pećnica. Pecite oko 20-ak minuta.

Poslužite ih svojim prijateljima uz času hladnog jogurta!

 


Komentari