Recept za savršeno tijesto za pizzu

pexels

Pogledajte kako tijesto stvara Dalibor Rajković, poznat i kao Stric ili Dado, koji mijesi pizze već petnaest godina.

Dadin recept koji će mnogima olakšati pripremu pizze, donosi Gastro.hr.

Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro.

Navedene količine bit će dostatne za dva “kućna” protvana. Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama).

Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre – 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac)


Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini. Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke “ispirite” oštrim brašnom.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.

Komentari

loading...