Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata.

Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri.

“Svake godine, u ovo doba, svi me pitaju moj recept za sarmu i naravno, dajem im najbolji recept ikad, a to je recept moje mame koju je njoj dala njezina… Tko god je proba, kaže da bolju nije jeo. Pa evo, da ponovim i ove godine za sve moje prijateljice i one koje će je raditi.
Za sarmu je jako važno i neophodno da se kuha na jako laganoj vatri dugo, barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je dodati. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje, baš kao i moja mama, stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. Osobno je radim samo od junetine, ali uvijek sa pancetom. Meso obavezno dva puta meljem, a luk jako sitno nasjeckam. Rižu operem i proberem te dobro ocijedim. Listove zelja obavezno operem prije”, kaže Suzy Josipović Redžepagić.

RECEPT

Za 10 – ak osoba (po osobi 2 sarme)

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Vrijeme kuhanja: oko 2 – 3 sata

80 dag svinjetine + 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti 2 puta mljevena)
20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – može, a i ne mora
1 glavica kiselog zelja (1,5 – 2 kg)
½ kg rezanog zelja
5 – 6 šnita špeka
1 – 2 suhe dimljene kobasice
10 dag riže
2 jaja
1 luk (sitno nasjeckan)
2 – 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
slatka crvena mljevena paprika
peršin (sitno nasjeckan) – može i ne mora
2 žlice brašna ili škrobnog brašna
muškatni oraščić
sol
papar
ulje

Priprema: 

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.
Na malo ulja podinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji.
Smjesu (2 – 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.
Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu.
Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri.
Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Dodajte na 4 komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.
Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.

Izvor: Wall.hr.

Komentari