Recept za svilene bombone kojima su Zagrepčani nekad kitili bor

FOTO: PxHere

Saloni, šećern ili svileni bomboni bili su neizbježni ukrasi na svakom novogodišnjem božićnom drvcu, ali i pravi slatki užitak omotan sjajnim papirom. Okus bi bio još slađi i bolji kada bismo ih krali s drvca i uživali u okusu.

Danas ih sve rjeđe nalazimo u trgovinama, a ako ih i nađemo, nije onaj okus na koji smo navikli. Prisjetimo se djetinjstva i pokažimo našoj djeci ono što smo obožavali kad smo bili mali.

Priprema:

Pola kile šećera dobro prokuhajte s 1/4 litre vode.

Kada šećer počne vući, odlij malo na tanjur i miješaj dok se ne ohladi. Postane li bijel i krut, onda je dosta kuhan. Ako li se pak razlijeva, unatoč tome što je hladan, i dalje ga kuhaj.

Budući da je šećer dovoljno kuhan, uligaj ga u zdjelu, za miris dodaj nekoliko kapi ružinog ulja, ruma ili maraskina. Miješaj dok se ne ohladi i dok se ne zgusne.

Okreni ga na ravnu plohu i razlomi na kockice od pola centimetara i razreži na male duguljaste komade, koje nekoliko dana pusti, da se osuše, onda ih zamotaj u papir.

Ako su bomboni slučajno previše tvrdi, dolij još malo vode i neka se smjesa još jednom prokuha.

U ove bombone možeš, osim navedenoga, dodati miris limuna, kave, čokolade, kakaoa, samljevenih oraha ili pak fino rezanog citronata ili arancina.

 


Komentari