Fileki, tripice, škembići, još jedno jelo koje izaziva suprotne reakcije.

Od ogromne ljubavi do zgražanja pojedinaca, svakako se moraju nazvati specijalitet. Nekada popularno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva, danas je u Hrvatskoj pomalo zaboravljeno jelo u kojem se uživa tek u relativno rijetkim prilikama.

Pronašli smo dva stara recept koji će razveseliti obožavatelje.

Janjeće tripice

Potrebno vam je 2,5 kila janjećih tripica, 800 grama luka, 2 mrkve, 200 grama slanine, nekoliko listova lovora, 1 žlica koncetrata rajčice, 1 žlica senfa, sol, papar, mljevena crvena paprika, peršinov list i 600 grama krumpira.

Prvo je potrebno prokuhati tripice kako bi se uklonio jaki miris, ali danas se nerijetko mogu kupiti već narezane i oprane. Pripremite lonac i u njega ubacite sitno sjeckani luk, pržite ga pa dodajte naribanu mrkvu. Potom ubacite sitno sjeckanu slaninu, lovrov list i koncentrat rajčice. Dodajte u lonac tripice narezane na trakice, sjeckani peršinov list, sol, papar, malo mljevene crvene paprike i senf. Tripice podlijevajte lagano vodom, možete koristiti i vodu u kojoj su se kuhale tripice.

Na kraju dodajte krumpir na kockice i ostavite sve da se krčka nekih sat vremena.

Teleće tripice s pršutom

Potreban vam je kilogram telećih tripica, 60 ml alkoholnog octa, 3 glavice luka, 1 režanj češnjaka, 2 stabljike celera, 2 mrkve, 225 g krvavice, 150 g pršuta, 225 g kulena, par listića kadulje, 1 žlica slatke paprike, i 300 grama kuhanog graha.

Tripice ubacite u vodu u koju ste ulili ocat, ostavite ih 20 minuta u vodi i isperite hladnom vodom. Potom ih narežite na tanke trakice. Ubacite ih u svježu vodu i kuhajte dok ne omekšaju, a vodu iza toga bacite. Bilo bi odlično ako biste mogli od kosti pršuta napraviti temeljac, ali ovaj korak možete preskočiti. Na maslinovom ulju pržite sitno nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Nakon pirjanja dodajte im sitno nakosani kulen, pršut i krvavicu i pustite par minuta da se okusi prožmu. Dodajte tripice i kad se zagriju podlijte temeljcem od kostiju ili običnom vodom. Probajte tripice i tek onda posolite jer su pršut, kulen i krvavica već začinjeni. Dovršite tako da dodate, svježu kadulju i grah.

Ostavite još 15 minuta na vatri i poslužite.

 

 

Komentari